Το Μυρμηγκάτο είναι ένα γλυκό που συνδυάζει έναν αφράτο σιροπιαστό κορμό με μια βελούδινη κρέμα σοκολάτας, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που είναι ταυτόχρονα ελαφρύ και πλούσιο σε γεύση. Είναι το ιδανικό κέρασμα για κάθε περίσταση, καθώς είναι εύκολο να το φτιάξεις και όλοι το λατρεύουν. Εγώ το προτιμώ για τις Κυριακές μου, γιατί ταιριάζει τέλεια με τον καφέ!

Μυρμηγκάτο

Ένα ολόκληρο Μυρμηγκάτο σε ταψί, καλυμμένο με κρέμα σοκολάτας και πασπαλισμένο με τρούφα

Eνα γλυκό που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, το Μυρμηγκάτο. Είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές, γνωστή για την υπέροχη γεύση και την αφράτη υφή της, που με την προσθήκη της σοκολατένιας τρούφας μοιάζει με φωλιά από μυρμήγκια! Η συνταγή αυτή είναι της Eleni Tsoutsoudaki και είναι πραγματικά ακαταμάχητη.

Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 25 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για το κέικ:

  • 250 γρ. Μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
  • 6 Αυγά
  • 2 Βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι Γάλα
  • 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
  • 3 φλιτζάνια Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι Τρούφα σοκολάτας

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια Νερό
  • 3 φλιτζάνια Ζάχαρη

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 4 γεμάτες κ.σ. Κακάο
  • 10 κ.σ. Ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. Κορν φλάουρ
  • 1 Βανίλια
  • 1 φλιτζάνι Γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι Νερό
  • 3 κ.σ. Μαργαρίνη

Instructions

Αρχικά, χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια.

Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι στο μείγμα της μαργαρίνης. Όταν τελειώσουμε, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί 38 εκατοστών, το οποίο έχουμε βουτυρώσει καλά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC, στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι το γλυκό να φουσκώσει, να ροδίσει και, όταν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγει στεγνή.

Ενώ το γλυκό ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη για να γίνει χλιαρό.

Για την κρέμα σοκολάτας, ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά: κακάο, κορν φλάουρ, άχνη ζάχαρη και βανίλια. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το νερό και τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αφού βγάλουμε το γλυκό καυτό από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε λίγο λίγο με το χλιαρό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος, περιχύνουμε με την κρέμα σοκολάτας και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας.

Η Εκτέλεση είναι της κας Ειρήνη Σταματέλλη

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μυρμηγκάτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κέικ και σιρόπι: Το μυστικό για ένα τέλειο σιροπιαστό γλυκό είναι το κέικ να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό.
  • Μαργαρίνη: Χρησιμοποιήστε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου για το κέικ, ώστε να αφρατέψει πιο εύκολα.
  • Ανακάτεμα: Μην ανακατέψετε την τρούφα με το μίξερ, γιατί θα λιώσει. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και κάντε απαλές κινήσεις.
  • Κρέμα: Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα πλήρες και υψηλής ποιότητας κακάο.
  • Διακόσμηση: Αντί για τρούφα, μπορείτε να πασπαλίσετε με ξύσμα σοκολάτας ή να γαρνίρετε με κομμένα φουντούκια.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή