Τα Νηστίσιμα ροξάκια είναι ένα γλυκό με βαθιά ρίζα στην ελληνική παράδοση. Η αφράτη ζύμη τους με το καρύδι και τα πλούσια αρώματα πορτοκαλιού και κανέλας, σε συνδυασμό με το σιρόπι, δημιουργούν μία μοναδική γευστική εμπειρία. Είναι τόσο νόστιμα που κανείς δεν καταλαβαίνει ότι είναι νηστίσιμα!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Νηστίσιμα Ροξάκια

Tα Νηστίσιμα ροξάκια είναι μία υπέροχη συνταγή, ιδανική για περιόδους νηστείας ή για όσους αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά με πλούσιο άρωμα κανέλας και πορτοκαλιού. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και πάντα γίνονται ανάρπαστα!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα Νηστίσιμα ροξάκια θα χρειαστούμε. Θα μετρήσουμε όλα τα υλικά με το ίδιο ποτήρι (200 ml):
Για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι Χυμό πορτοκαλιού (χλιαρό)
- 1 ποτήρι Σπορέλαιο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 φακελάκια Ξερή μαγιά
- 2 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 Βανίλιες
- 2 κ.γ. Κανέλα
- 1 κ.γ. Γαρύφαλλο
- 4 κ.σ. Κακάο
- 1 πρέζα Αλάτι
- 100 γρ. Καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 900 γρ. Αλεύρι (περίπου, για όλες τις χρήσεις)
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια Ζάχαρη
- 3 ποτήρια Νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 ξυλάκι Κανέλα
- 1 κ.σ. Γλυκόζη (προαιρετικά)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτά τα αφράτα Νηστίσιμα ροξάκια:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού (χλιαρό). Ρίχνουμε τις μαγιές και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2 με 3 κουταλιές αλεύρι παραπάνω, εμείς θα το ρυθμίσουμε ανάλογα με την υφή της ζύμης.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Στο ένα κομμάτι ρίχνουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ψιλοκομμένα καρύδια και το ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Σκεπάζουμε και τις δύο ζύμες για μία ώρα, ώστε να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια, παίρνουμε και τις δύο ζύμες και τις ανοίγουμε σε δύο ίσα, τετράγωνα φύλλα πάχους περίπου 1 εκ. Βάζουμε τη ζύμη με το κακάο πάνω στη λευκή ζύμη και ρολάροντας το κλείνουμε σε σφιχτό ρολό. Κόβουμε το ρολό σε ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε τα ροξάκια μας για άλλα 30 λεπτά για να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα, μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό του λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας για 4 λεπτά. Στο τέλος, αν θέλουμε, ρίχνουμε μία κουταλιά γλυκόζη. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, σιροπιάζουμε τα ροξάκια σε παρτίδες των 4. Τα βουτάμε στο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα τάπερ ή ταψί. Ρίχνουμε λίγο σιρόπι από πάνω τους και τα γυρνάμε ανά 2 λεπτά. Η διαδικασία αυτή να γίνει 5 φορές, δηλαδή 5 φορές γυρίσματα, για να τραβήξουν ομοιόμορφα το σιρόπι.