Τα Ντόνατς (Σοκολάτα) είναι το απόλυτο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, επειδή η αφράτη τους ζύμη με τη μαγιά και το βούτυρο γεμίζει όλο το σπίτι άρωμα, άρα είναι μια συνταγή που σίγουρα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση, λοιπόν σας δείχνω τον τρόπο για να φτιάξετε αυτά τα χρυσαφένια ποντίκια, που μπορείτε να καλύψετε με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ντόνατς Με σοκολάτα
Φτιάξτε τα πιο αφράτα και νόστιμα Ντόνατς Σοκολάτα με μαγιά, βούτυρο και βανίλια. Ακολουθήστε την εύκολη συνταγή και καλύψτε τα με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο!
Ingredients
- 300 ml. Γάλα
- 80-100 γρ. Ζάχαρη
- 2 Αυγά
- 70 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)
- 8 γρ. Μαγιά (ξερή)
- Μια πρέζα Αλάτι
- Κατά βούληση Βανιλίνη
- 550-600 γρ. Αλεύρι
Για το σοκολατένια γλάσο
- 250 γρ. Σοκολάτα
- 50 ml. Γάλα ή 200 ml. Κρέμα γάλακτος (33%)
Instructions
Αρχικά, σε ένα μπολ με το χλιαρό γάλα προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω το μείγμα για περίπου 10 λεπτά, ώστε να «ζωντανέψει» η μαγιά. Πρέπει να σχηματιστεί ένας αφρός στην επιφάνεια. Αν δεν γίνει αφρός, τότε η μαγιά δεν είναι κατάλληλη.
Στη συνέχεια, προσθέτω τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τη βανιλίνη, οπότε ανακατεύω όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη.
Τώρα, αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνω μία μαλακή ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια, γιατί δεν πρέπει να την «φορτώσω» με πολύ αλεύρι. Μετά βάζω τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος για μία ώρα, ώστε να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγω σε έναν δίσκο με πάχος περίπου 1 εκατοστό. Κόβω τους κύκλους για τα Ντόνατς (Ποντίκια) με ένα κουπ πατ (ή ένα ποτήρι) και τους αφήνω κάτω από μια πετσέτα για 20 λεπτά το πολύ! Προσέχω να μην τα αφήσω παραπάνω, επειδή θα αρχίσουν να σκάνε όταν τα τηγανίσω.
Τέλος, τηγανίζω τα ντόνατς σε πολύ λάδι, σε μέτρια φωτιά, από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αν θέλω, μπορώ να λιώσω τη σοκολάτα με το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) και να βουτήξω τα ντόνατς, αλλιώς τα πασπαλίζω απλά με ζάχαρη άχνη.
Tips για τα Ντόνατς (Σοκολάτα)
-
- Ζύμη: Μην φορτώσετε τη ζύμη με πολύ αλεύρι, γιατί τα ντόνατς θα βγουν σκληρά και όχι αφράτα.
- Φούσκωμα: Η ζύμη πρέπει να μείνει μόνο 20 λεπτά κάτω από την πετσέτα πριν το τηγάνισμα, ώστε να μην σκιστεί κατά το ψήσιμο.
- Τηγάνισμα: Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή προς μέτρια, επειδή αν είναι πολύ δυνατή, τα ντόνατς θα αρπάξουν εξωτερικά και θα μείνουν άψητα μέσα.
- Γλάσο: Αν θέλετε ένα πιο πλούσιο γλάσο, χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος (33%) αντί για γάλα, δηλαδή θα γίνει πιο βελούδινο.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











