Το συκώτι στο τηγάνι αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές και νόστιμες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνει μια ειδική μαρινάδα που κάνει το συκώτι απαλό και γευστικό, ενώ παράλληλα το καλαμποκάλευρο δημιουργεί μια τραγανή εξωτερική κρούστα. Με απλά υλικά και εύκολα βήματα, θα φτιάξετε ένα πιάτο που θα γίνει αγαπημένο στο τραπέζι σας.
Υλικά για Συκώτι στο Τηγάνι
- 600 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
- 1 αυγό
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι (κοφτή)
- 0,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κρεμμύδι
- Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
- Καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
Εκτέλεση της Συνταγής
Προετοιμασία του Συκωτιού
Αρχικά πλένω το συκώτι με άφθονο κρύο νερό και το στεγνώνω καλά με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αφαιρώ προσεκτικά τη μεμβράνη που το περιβάλλει και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια περίπου 3-4 εκατοστών. Είναι σημαντικό να μην κόψω το συκώτι σε πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα στεγνώσει κατά το τηγάνισμα.
Προετοιμασία της Μαρινάδας
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω το αυγό με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σόδα. Προσθέτω το σκόρδο που έχω περάσει από την πρέσα και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά μέχρι να αποκτήσουν ομοιογένεια. Η ζάχαρη βοηθάει στο να καραμελώσει το συκώτι, ενώ η σόδα το κάνει πιο απαλό.
Μαρινάρισμα
Περιχύνω τα κομμάτια του συκωτιού με το μείγμα της μαρινάδας και τα ανακατεύω προσεκτικά ώστε να καλυφθούν παντού. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Εάν έχω χρόνο, προτιμώ να το αφήσω όλη τη νύχτα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Προετοιμασία Κρεμμυδιών
Καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι σε μισούς δακτυλίους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω λίγο φυτικό λάδι και τηγανίζω τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Τα απλώνω σε ένα πιάτο και τα κρατάω κατά μέρος.
Τηγάνισμα του Συκωτιού
Τυλίγω κάθε μαριναρισμένο κομμάτι συκώτι σε καλαμποκάλευρο, φροντίζοντας να το καλύψω από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνω το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποίησα για τα κρεμμύδια και προσθέτω λίγο ακόμα λάδι. Τοποθετώ τα κομμάτια στο τηγάνι και τα τηγανίζω για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Ολοκλήρωση του Πιάτου
Όταν το συκώτι έχει ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, το πασπαλίζω με τα τηγανητά κρεμμύδια και ανακατεύω απαλά. Σκεπάζω το τηγάνι με καπάκι, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για άλλα 5 λεπτά. Για να ελέγξω αν είναι έτοιμο, κόβω ένα κομμάτι και βεβαιώνομαι ότι δεν υπάρχει ροζ χρώμα στο εσωτερικό.
Χρήσιμες Συμβουλές για Τέλειο Συκώτι
Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προτείνω να μη μαγειρεύετε το συκώτι σε πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα στεγνώσει. Επίσης, μην το αφήνετε πολλή ώρα στη μαρινάδα γιατί μπορεί να γίνει πολύ μαλακό. Το καλαμποκάλευρο βοηθάει να κρατηθεί η υγρασία μέσα στο συκώτι ενώ παράλληλα δημιουργεί μια όμορφη κρούστα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαρινάρισματος: 2 ώρες (ή όλη νύχτα)
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 35 λεπτά










