Συστατικά

1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2½ έως 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κρόκους αυγού
1 αυγό λευκό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζάνι άχνη ζάχαρης
2 κουταλιές της σούπας μπράντυ
Τριμμένο ξύσμα 1 πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Το μέλι, θερμαίνεται ελαφρώς
Κανέλα
Ψιλοκομμένα καρύδια

Οδηγίες
Κοσκινίστε μαζί τη σκόνη ψησίματος, τη σόδα ψησίματος και τα 2½ φλιτζάνια αλεύρι σε ένα μπολ.
Σε ένα μπολ, με ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάτε τους κρόκους και το ασπράδι αυγού σε μεσαία-υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε αργά το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το κονιάκ, το πορτοκάλι και τη βανίλια, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Αφαιρέστε το μπολ από το μίξερ και προσθέστε σταδιακά το μείγμα από το αλεύρι με το χέρι, σε βήματα 1/2-φλυτζανιών, αναμειγνύοντας με μια σπάτουλα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική και ομαλή, στη συνέχεια διαιρέστε σε 3 μπάλες.
Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, ανοίξτε κάθε μπάλα, μία κάθε φορά, τόσο λεπτή όσο ένα κέρμα. Καθώς την ανοίγετε, περιστρέψτε τη ζύμη και πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι, έτσι ώστε να ανοίγει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και να γίνει ελαστική και μαλακή. 

Υπάρχουν πολλά σχήματα για τα ξεροτήγανα, αλλά στην Ικαρία το προτιμώμενο σχήμα είναι το πιο απλό: μια λωρίδα πλάτους περίπου 5 εκ και μήκους 10 εκ. Κόψτε τις λωρίδες και  αφήστε στην άκρη, σκεπασμένες, μέχρι να τελειώσετε και να κάψετε το λάδι.
Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε 10 cm λαδιού στους 175 ° C. Χρησιμοποιώντας λαβίδες ή μία τρυπητή κουτάλα, τοποθετήστε αρκετές λωρίδες ζύμης κάθε φορά στο λάδι, προσέχοντας να μην υπερβάλλετε. Τηγανίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα, έως ότου τα ξεροτήγανα γίνουν ανοιχτόχρωμο και κάνεις φούσκες και επιπλέει στην επιφάνεια. Αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα και αποστραγγίστε σε χαρτοπετσέτες. Επαναλάβετε μέχρι να εξαντληθεί όλη η ζύμη.
Τοποθετήστε τα ξεροτήγανα σε μια μεγάλη πιατέλα ή πιατέλες και ψιλοβρέξτε γενναιόδωρα με ζεστό μέλι. Πασπαλίστε με κανέλα και καρύδια.

Καλό Σερβίρισμα.

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια με κιμά και λαχανικά
Επόμενο άρθροΧριστογεννιάτικο Πιάτο από την Νάουσσα