Οι Μελιτζάνες Παπουτσάκια είναι ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στη γεύση της παράδοσης και του σπιτικού φαγητού. Είναι ιδανικά για ένα οικογενειακό τραπέζι, καθώς είναι πεντανόστιμα και χορταστικά. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται από το ταψί!

Υλικά

4 μελιτζάνες.
1 λευκό κρεμμύδι
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανός
Πάπρικα
Ρίγανη
300g κιμά μοσχαρίσιο περίπου.
Ελαιόλαδο
Φρέσκες ντομάτες (χρησιμοποίησα κεράσι από τον κήπο περίπου 30 από αυτές καθώς είναι μικρές).
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα.
Τυρί μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε την κορυφή, κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Χαράξτε τις με ένα μαχαίρι εσωτερικά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, σε ένα ταψί βάλτε χαρτί ψησίματος και τις βάζετε προς τα κάτω, με το εξωτερικό στραμμένο προς τα πάνω. Ψήνουμε στους 200 για περίπου 40 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι ωραίες και απαλές.


Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε το κιμά. Κόψτε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, κόψτε το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να είναι υπέροχα και καραμελωμένα (δεν καίγονται). Προσθέτουμε το κιμά και καραμελώνουμε. Προσθέστε ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, μαϊντανό και πολύ λιγο νερό. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Προφανώς, δοκιμάστε το αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι.
Οταν οι μελιτζάνες και το μείγμα του κιμά μαγειρευτούν, βάλτε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες,

πρόσθεσα περίπου 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό στο κάτω μέρος ταψιού, βάζω το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 °.


Βγάλτε από το φούρνο , προσθέστε μοτσαρέλα από πάνω και ψήστε μέχρι να ροδίσουν.
Απολαύστε

Σημείωση. Ψήνοντας τη μελιτζάνα στο φούρνο αντί να τηγανίσουμε, δεν είναι τόσο λιπαρές.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το πιάτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Ψήσιμο: Ψήνοντας τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίζουμε, πετυχαίνουμε ένα πιο ελαφρύ και υγιεινό αποτέλεσμα χωρίς να χάνουμε τη γεύση.
  • Μαγειρική: Η καραμελωμένη υφή του κρεμμυδιού και του σκόρδου δίνει μια μοναδική γλύκα στη σάλτσα του κιμά.
  • Υγρά: Το νερό που προσθέτουμε στο ταψί βοηθά το φαγητό να μαγειρευτεί στον ατμό και να γίνει ακόμα πιο ζουμερό.
  • Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα, παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι, ανάλογα με την προτίμησή σας, για το γκρατινάρισμα.

ΠΗΓΗ: Irene SazaklidisGreek Recipe Exchange Group