Tο καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή να μεταφέρουμε τη μαγειρική έξω και να ανάψουμε την ψησταριά. Το ψήσιμο στη σχάρα αναδεικνύει τολμηρές, καπνιστές γεύσεις, και με τα σωστά μπαχαρικά και καρυκεύματα, τα γεύματά σας μπορούν να γίνουν αξέχαστα. Αλλά δεν είναι μόνο το τι χρησιμοποιείτε. Είναι επίσης το πώς και πότε το χρησιμοποιείτε.

Ακολουθεί ο καλοκαιρινός σας οδηγός για τη σωστή χρήση των μπαχαρικών, με μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κοινά λάθη, όπως το σβόλιασμα ή η απώλεια γεύσης στη ζέστη.

Οδηγός BBQ: Ψήσιμο με Γεύση και Τεχνογνωσία

Βασικά Μπαχαρικά: Η Βάση της Γεύσης
Πριν φτάσετε σε έτοιμα μείγματα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα βασικά σας μπαχαρικά:

Αλάτι: Αναδεικνύει τη γεύση. Δοκιμάστε χοντρό αλάτι (kosher) ή θαλασσινό αλάτι για ομοιόμορφα καρυκευμένα πιάτα.

Πιπέρι: Προσθέτει μια καθαρή, διακριτική “κάψα” που ταιριάζει εξαιρετικά με τα ψητά κρέατα.

Βότανα: Δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη προσφέρουν μια φρέσκια νότα σε ψητά λαχανικά ή κοτόπουλο.

Μπαχαρικά: Η πάπρικα, η σκόνη τσίλι, η σκόνη σκόρδου και το κύμινο προσθέτουν ζεστασιά και μια καπνιστή γεύση, ιδανική για μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και πλούσια γεύση, δοκιμάστε έτοιμα μείγματα καρυκευμάτων, όπως αυτά της Bektrom’s, που προσφέρουν έντονη γεύση χωρίς την ταλαιπωρία της δικής σας ανάμειξης.

Πότε να Καρυκεύσετε: Το Κλειδί του Χρόνου

Το ψήσιμο στη σχάρα σας δίνει λιγότερες ευκαιρίες να “χτίσετε” τη γεύση, οπότε ο συγχρονισμός είναι ζωτικής σημασίας:

Πριν το Ψήσιμο:

Καλύψτε τα κρέατα ή τα λαχανικά με το καρύκευμα πριν τα βάλετε στη σχάρα. Αφήστε τα να καθίσουν για λίγα λεπτά, ώστε να απορροφήσουν τις γεύσεις. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα μπαχαρικά να δουλέψουν τη μαγεία τους.

Κατά τη διάρκεια του Ψησίματος:

Μπορείτε να αλείψετε με σάλτσα (baste) ή να ξανακαρυκεύσετε ελαφρά ενώ γυρίζετε το φαγητό, αλλά να είστε απαλοί για να αποφύγετε το κάψιμο των μπαχαρικών. Προσοχή στις σάλτσες με ζάχαρη, καίγονται εύκολα!

Μετά το Ψήσιμο:

Ένα γρήγορο πασπάλισμα με αλάτι ή μια στύψιμο λεμονιού μπορεί να “φωτίσει” το τελικό πιάτο και να προσδώσει φρεσκάδα. Μην το παρακάνετε, θέλουμε να αναδειχθεί η γεύση του ψητού!

Αποφύγετε το Καρύκευμα Πάνω από την Καυτή Ψησταριά

Ένα κοινό λάθος είναι να ρίχνετε καρύκευμα απευθείας από το δοχείο πάνω από την καυτή σχάρα. Η ανερχόμενη θερμότητα ή ο ατμός μπορεί να εισχωρήσει στη συσκευασία και να προκαλέσει σβόλιασμα των μπαχαρικών.

Η συμβουλή του chef: Ρίξτε την ποσότητα που χρειάζεστε σε ένα μπολ ή στην παλάμη σας μακριά από τη σχάρα. Έτσι, τα καρυκεύματά σας παραμένουν στεγνά και έτοιμα για την επόμενη φορά.

Αποθηκεύστε Σωστά τα Μπαχαρικά σας

Αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σε δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι. Η θερμότητα και το ηλιακό φως διασπούν τη γεύση πιο γρήγορα. Αν ψήνετε έξω, βγάλτε μόνο ό,τι χρειάζεστε και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα μέσα στο σπίτι. Έτσι διατηρούνται φρέσκα και αρωματικά για περισσότερο καιρό.

Κρατήστε το Απλό και Γευστικό
Τα καλοκαιρινά γεύματα έχουν να κάνουν με την εύκολη προετοιμασία και την έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε έτοιμα μείγματα καρυκευμάτων για να αναβαθμίσετε ψητό κοτόπουλο, λαχανικά, γαρίδες ή ακόμα και καλαμπόκι. Δεν χρειάζεστε μια μακροσκελή λίστα συστατικών για να φτιάξετε κάτι αξέχαστο.