Οι Πίτες στο τηγάνι με κεφίρ είναι η ιδανική επιλογή όταν θέλετε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί γρήγορα, χωρίς μαγιά και πολύ κόπο. Η ζύμη τους είναι τρυφερή και αφράτη, ενώ το τηγάνισμα τους δίνει μια υπέροχη χρυσαφένια κρούστα. Εγώ τις απολαμβάνω ζεστές με λίγο βούτυρο!

Υλικά

0,5 λτ. κεφίρ 3,2%
1 κουτ.γλ σόδα
1 κουτ.γλ αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κρόκο
40 ml. φυτικό λάδι
700-750 γρ. αλεύρι
(ξηρά αρωματικά βότανα κατά βούληση)

Εκτέλεση

☀️ Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε σόδα, αλάτι, ζάχαρη. Ανακατεύουμε και
ρίξτε κεφίρ (λίγο ζεστό), λάδι και τον κρόκο αυγού. Μπορείτε να προσθέσετε και αρωματικά βότανα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και μόλις ομογενοποιηθουν τα υλικα στην ζύμη, την απλώνουμε
επιφάνεια εργασίας. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Ζυμώνουμε (η ζύμη είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης στα χέρια). Η ζύμη πρέπει στο τέλος να είναι τρυφερή και μαλακή.

Πίτες στο τηγάνι με κεφίρ
Την χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη (335 γραμμάρια το καθένα)

☀️Σε μέτρια φωτιά (το βαζω 5 στα 9) ζεσταίνουμε το τηγάνι.
Φτιαχνουμε πίτες πάχους 1,5 εκ. και διάμετρο του ταψιού σας (έγω έχω ένα με διαμ. 21 εκ.).
Τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις βάζουμε στο ζεστό τηγάνι + λίγο φυτικό λάδι,

σκεπάζουμε με ένα καπάκι, και τηγανίζουμε να ψηθει από κάτω.

Και τότε αναποδογυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λάδι, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και τηγανίζουμε μέχρι να παρει χρυσοκιτρινο χρώμα. Τις βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα για να φλυγει το περιττό λαδι και ψήνετε με τον ίδιο τρόπο και τις υπολοιπες
Βάλτε τις ψημένες πιτες σε μια στοίβα, αλείψτε την καθε μια με βούτυρο. Σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε τους λίγο χρόνο να ξεκουραστούν.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Πίτες στο τηγάνι με κεφίρ σας ακόμα πιο επιτυχημένες:

  • Κεφίρ: Αν το κεφίρ σας δεν είναι πολύ ζεστό, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά για λίγο. Αυτό βοηθάει τη σόδα να ενεργοποιηθεί καλύτερα.
  • Ζύμη: Μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι αν η ζύμη κολλάει ελαφρώς. Είναι φυσιολογικό και έτσι θα παραμείνει η ζύμη μαλακή και αφράτη μετά το μαγείρεμα.
  • Βούτυρο: Το βούτυρο που θα αλείψετε τις πίτες στο τέλος είναι το μυστικό για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμες και αφράτες.

Καλή όρεξη!

Світлана Юрченко