Η Πίτσα Σφολιάτα είναι ένα πιάτο που θα την φάνε από το ταψί, καθώς συνδυάζει την αφράτη ζύμη με μια πλούσια γέμιση, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Θα φτιάξουμε τη ζύμη από την αρχή, γι’ αυτό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη και μαλακή, ενώ η γέμιση με πελτέ ντομάτας, παρμεζάνα και ζαμπόν είναι απλά τέλεια. Επιπλέον, είναι ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, για ένα πάρτι ή για ένα απογευματινό σνακ!
Υλικά για την Πίτσα Σφολιάτα
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
- Αλεύρι 0: 250 g
- Νερό: 160 ml
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 10 g
- Αλάτι: 5 g
- Φρέσκια μαγιά μπύρας: 6 g
- Κρυσταλλική ζάχαρη: μισό κουταλάκι του γλυκού
Για τη γέμιση
- Πελτές ντομάτας: 200 γρ.
- Τριμμένη παρμεζάνα (ή προβόλα): 200 γρ.
- Ζαμπόν σε φέτες: 100 γρ.
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- Αυγό: 1 (για το βούρτσισμα)
Εκτέλεση της Πίτσας Σφολιάτα
1. Προετοιμασία και φούσκωμα της ζύμης.
Διαλύω τη μαγιά σε 20 ml νερό μαζί με τη ζάχαρη. Τη ρίχνω όλη στο κέντρο του κοσκινισμένου αλευριού, σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μετά το λάδι και τέλος το αλάτι. Ζυμώνω τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. Τη βάζω σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι, σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να φουσκώσει σε ξηρό μέρος μακριά από ρεύματα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (αυτό θα πάρει περίπου 3 ώρες).
2. Άπλωμα και δεύτερο φούσκωμα.
Παίρνω τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την απλώνω με τα χέρια μου σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 32 x 24, το οποίο έχω αλείψει καλά με λάδι. Σκεπάζω με μία πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
3. Συναρμολόγηση της πίτσας.
Απλώνω στη ζύμη τον μισό από τον πελτέ ντομάτας, αλατοπιπερώνω και συνεχίζω με την παρμεζάνα ή προβόλα σε φέτες και το ζαμπόν.

4. Ψήσιμο.
Αν θέλω να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια, την αλείφω με χτυπημένο αυγό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά. Το αφήνω να ξεκουραστεί για περίπου δέκα λεπτά πριν το κόψω και το σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας & Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 3,5 ώρες (για το φούσκωμα της ζύμης)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά
Tips για τέλεια Πίτσα Σφολιάτα
Για να γίνει η πίτσα σφολιάτα σου αφράτη, είναι πολύ σημαντικό να αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει σωστά, μακριά από ρεύματα αέρα.
Μπορείς να αντικαταστήσεις την παρμεζάνα με άλλο τυρί που λιώνει καλά, όπως μοτσαρέλα ή γραβιέρα.
Αν δεν έχεις φρέσκια μαγιά, χρησιμοποίησε 2 γραμμάρια ξηρή μαγιά.
Συντήρηση & Συνοδευτικά
Μπορείς να διατηρήσεις την πίτσα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για 1 ημέρα ή να την καταψύξεις. Πριν την καταναλώσεις, ζέστανέ την καλά, σκεπάζοντάς την με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ η σφολιάτα. Συνόδευσε την πίτσα σφολιάτα με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ. Αν θέλεις να φτιάξεις και άλλα αρτοσκευάσματα, δες τη συνταγή μου για αφράτα ψωμάκια με τυρί.
Καλή Απόλαυση










