Τα Παξιμάδια Τοσκάνης (γνωστά και ως Cantucci ή Cantuccini) είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Το σημαντικότερο; Φτιάχνονται **χωρίς βούτυρο ή λάδι**! Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη (για κάθε κορμό):
- Απλό αλεύρι: 300 γραμμάρια
- Ζάχαρη: 180 γραμμάρια
- Αυγά (πολύ μεγάλα): 2
- Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι: Μια μικρή πρέζα
- Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Μέλι: 1 κουταλιά της σούπας
Για τα αρώματα και τους ξηρούς καρπούς:
- Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού: Από 1 φρούτο
- Αμύγδαλα ή φιστίκια (ολόκληρα, ανάλατα): 100-125 γρ
- Ποτό (Brandy, κονιάκ, ή ούζο): Μία μικρή δόση (περίπου 1 κ.σ.)
- Γλυκάνισος (προαιρετικό): Λίγος
Σημείωση:
- Στη δοσολογία του αλευριού πρέπει να ληφθεί υπόψη η προσθήκη του αλκοόλ.
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ανακατέψτε τα τέσσερα πρώτα ξηρά συστατικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι) σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Φτιάξτε ένα πηγάδι στο κέντρο. Προσθέστε τα αυγά, το ξύσμα, τη βανίλια, το μέλι και το ποτό (κονιάκ/ούζο). Ανακατέψτε τα υγρά με ένα πιρούνι.
Αρχίστε να ενσωματώνετε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να σχηματίσετε μια εύκαμπτη αλλά σταθερή ζύμη. **Προσοχή:** Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο κολλώδης, αλλά διαχειρίσιμη.
Προσθέστε τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια και ανακατέψτε τα στη ζύμη.
Διαμορφώστε τη ζύμη σε έναν μακρύ κορμό.
Τοποθετήστε τον κορμό σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί 
Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε τον κορμό να κρυώσει για **10-15 λεπτά**.
Μεταφέρετε τον κορμό σε μια σανίδα και κόψτε διαγώνια σε παχιές φέτες. Αυτό είναι το μυστικό για τα τέλεια **Παξιμάδια Τοσκάνης**.
Τοποθετήστε τις φέτες πίσω στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους **125°C** και ψήστε για άλλα **10-15 λεπτά** περίπου, μέχρι να στεγνώσει καλά το εσωτερικό.
Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσετε. Τα **Παξιμάδια Τοσκάνης** διατηρούνται για πολύ καιρό.
Αναλυτικοί χρόνοι
Προετοιμασία και διπλό ψήσιμο
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος 1ου Ψησίματος (Κορμός): 25 λεπτά
Χρόνος 2ου Ψησίματος (Παξιμάδια): 15 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10-15 λεπτά για να κρυώσει ο κορμός
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για λικέρ, μπορείς να ραντίσεις τα μπισκότα με λίγο
ζεστό εσπρέσο για πιο έντονη γεύση. Στην Ιταλία συνηθίζεται να τα βουτούν σε Vin Santo.
Για να ψηθούν οι φέτες ομοιόμορφα στο δεύτερο ψήσιμο, ίσως θελήσετε να τοποθετήσετε ένα ράφι πάνω από το ταψί. Δες και άλλες
συνταγές για μπισκότα χωρίς βούτυρο.
Για πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε στο μείγμα λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Δες ιδέες για
ιταλικές συνταγές.










