Οι δίπλες με μέλι και καρύδι αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Επιπλέον, αυτή η συνταγή έχει περάσει από γενιά σε γενιά και συνεχίζει να μαγεύει με τη γεύση της. Παράλληλα, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην προσεκτική προετοιμασία του ζυμαριού και τον τρόπο τηγανίσματος. Εξάλλου, με αυτήν την αυθεντική συνταγή θα δημιουργήσετε τραγανές δίπλες που θα θυμίζουν τη γεύση της γιαγιάς.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Δίπλες με Μέλι και Καρύδι!
Φτιάξτε τις πιο αφράτες και μελωμένες παραδοσιακές δίπλες, ένα γλυκό με λεπτό, τραγανό φύλλο, πλούσιο σιρόπι μελιού και άρωμα κανέλας. Είναι το τέλειο γλύκισμα για γιορτές και ειδικές περιστάσεις, φτιαγμένο με τα μυστικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας
Ingredients
Για το Ζυμάρι:
- 10 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 βανίλιες
- 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
Για το Σιρόπι:
- 1 κιλό και 200 γρ μέλι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
Για το Πασπάλισμα:
- Καρύδι ψιλό τριμμένο στο μουλτί
- Κανέλα
Instructions
Προετοιμασία του Ζυμαριού
Ρίχνω τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα χτυπάω με το μίξερ για 15-20 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν καλά, ώστε να μη μυρίζουν αυγούλα. Προσθέτω τις βανίλιες και το ούζο, ανακατεύοντας απαλά. Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Εάν χρειαστεί, προσθέτω ακόμα λίγο αλεύρι για την κατάλληλη σύσταση. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Προετοιμασία του Σιροπιού
Βάζω τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για δύο λεπτά. Ρίχνω το μέλι, ανακατεύω να λιώσει καλά και το κατεβάζω από τη φωτιά. Αφήνω το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Διαμόρφωση και Τηγάνισμα
Κόβω μικρά κομμάτια από το ζυμάρι και τα βουτάω ελαφρώς σε αλεύρι. Τα πιέζω λίγο και τα περνάω από τη μηχανή ζυμαρικών στα νούμερα 1-3-5-7 σταδιακά. Εάν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό και δεν κολλάει στη μηχανή, δεν τα βουτάω στο αλεύρι. Κόβω το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια περίπου 20 εκατοστών.
Έχω βάλει λάδι να κάψει σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Ρίχνω το φυλλαράκι και το πιέζω με δύο πιρούνια. Το γυρνάω γρήγορα από την άλλη πλευρά πριν να κοκαλώσει και το τυλίγω σε ρολάκι. Πιέζω να βυθιστεί στο λάδι για να ψηθεί και μέσα. Όταν χρυσώσει ελαφρώς, τις βγάζω σε σουρωτήρι να στραγγίξει το λάδι.
Τελικό Στάδιο - Μέλωμα
Όταν τελειώσω με όλες τις δίπλες, τις ρίχνω σε ζεστό σιρόπι για περίπου ένα λεπτό, βυθίζοντάς τες να πιουν το σιροπάκι. Τις βγάζω σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και τις πασπαλίζω γενναία με καρύδι και κανέλα.
Χρήσιμα Tips για τις Παραδοσιακές Δίπλες
- Χρόνος Χτυπήματος: Μην παραλείψετε το πολύωρο χτύπημα των αυγών. Είναι το μυστικό για να μην μυρίζει το αυγό και να γίνει αφράτη η ζύμη.
- Μελώνουμε την Επόμενη Μέρα: Το καλύτερο είναι να τις μελώσουμε την επόμενη μέρα, αφού έχουν κρυώσει καλά, για να μείνουν τραγανές.
- Θερμοκρασία Σιροπιού: Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, για να απορροφηθεί σωστά και να μη μαλακώσουν πολύ.