Η ζυμαρόπιτα είναι μια συνταγή των γιαγιάδων μας που έρχεται να μας λύσει τα χέρια! Δεν χρειάζεται φύλλο ή μπέικιν, απλά ένας πηχτός χυλός από αλεύρι, γάλα και ελαιόλαδο, γεμάτος με φετούλα. Το μυστικό της νοστιμιάς της είναι το λάδι και το ψεκάζοντας με νερό πριν το ψήσιμο, που την κάνουν τραγανή σαν πίτσα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Χυλό:

  • 3 ποτήρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 ποτήρια – Γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 ποτήρι – Ελαιόλαδο
  • 4 – Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κουτ. γλυκού – Αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού – Κουρκουμάς (προαιρετικά, για χρώμα)

Για τη Γέμιση:

  • 300 γρ. – Φέτα (θρυμματισμένη)

Για το Ψήσιμο:

  • Επιπλέον – Ελαιόλαδο (για το ταψί)
  • 4-5 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο (για την επάλειψη)
  • Λίγο – Νερό (για ψέκασμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Χυλού:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190-200°C στον αέρα . Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου ([00:01:09]).

Σε ένα μεγάλο μπολ , χτυπήστε ελαφρά τα αυγά . Προσθέστε το ελαιόλαδο , το γάλα , το αλάτι και τον κουρκουμά (αν τον χρησιμοποιείτε για χρώμα). Ανακατέψτε καλά ([00:01:14], [00:02:24]).

Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη ([00:02:46]) μέχρι να έχετε έναν πηχτό χυλό χωρίς σβόλους.

Προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα στο χυλό (όχι επάνω) και ανακατέψτε απαλά να ενσωματωθεί ([00:04:30]).

Β. Ψήσιμο:

Λαδώστε ένα ταψί (συνήθως λεπτό αλουμινένιο ταψάκι) με ελαιόλαδο ([00:05:16], [00:05:35]).

Αδειάστε το χυλό στο ταψί και απλώστε τον ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Περιχύστε με τις 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και ψεκάστε με λίγο νερό ([00:07:20], [00:07:34]).

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ([00:07:51]), ή μέχρι η πίτα να ροδίσει όμορφα και να είναι σταθερή στο άγγιγμα.

Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς (περίπου 15 λεπτά [00:08:20]) πριν την κόψετε και την σερβίρετε.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 190-200°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Ζυμαρόπιτα

Μυστικό (Κουρκουμάς): Αν προσθέσετε κουρκουμά ([00:02:24]) μαζί με τα υγρά υλικά, η πίτα σας θα πάρει ένα όμορφο έντονο κίτρινο χρώμα , σαν να έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερους κρόκους.

Τοποθέτηση Φέτας: Η φέτα προστίθεται μέσα στο χυλό ([00:04:30]) και όχι από πάνω, ώστε να μην καεί και να μην πάρει σκούρο χρώμα κατά το ψήσιμο.

Τραγανή Υφή: Το ελαιόλαδο και ο ψεκάσμος με νερό ([00:07:34]) πριν το ψήσιμο είναι το μυστικό για να γίνει η πίτα τραγανή σαν τις παραδοσιακές αλευρόπιτες των χωριών.

Εναλλακτικά Υλικά: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με όποιο αλμυρό τυρί σας αρέσει (π.χ., κασέρι, γραβιέρα). Επίσης, αν δεν θέλετε να βάλετε γάλα , μπορείτε να βάλετε νερό ([00:06:19]).


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μπατζίνα (Πίτα χωρίς φύλλο με Κολοκύθι)

Αλμυρά Muffins Τυρόπιτας

Τεμπέλικη Τυρόπιτα