Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά μας φαγητά. Εγώ το φτιάχνω πάντα και γίνεται πολύ νόστιμο, γιατί ο κιμάς είναι ζουμερός και η κρέμα βελούδινη. Είναι ένα πιάτο που θα λατρέψετε!

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
2 κύβοι ζωμού
Βούτυρο
Ξηρή μυζήθρα (αναρη)
Κανέλα
Γαρύφαλλο
Κιμάς (λίγο ζουμερός)

για την κρεμα
Βούτυρο ανάλατο
Ηλιέλαιο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γάλα
Αυγά
Φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Μακαρόνια:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με τους κύβους ζωμού για 10-12 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια, κρατώντας λίγο από το ζουμί.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κσ βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα 3/4 των μακαρονιών στο ταψί, πασπαλίζουμε με μυζήθρα, κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και απλώνουμε τον κιμά.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια με τα ίδια υλικά.

Κρέμα:

Βαζω σε κατσαρολα 2 δαχτυλα βουτυρο αναλατο …περιπου 1/2 ποτηρι ηλιελαιο και αφου ζεσταθει ριχνω αλευρι (ζαχαροπλαστικης) μεχρι να γινει αραιος χυλος ( οχι πηχτο) το ψηνω για λιγο και ριχνω 1 λιτρο γαλα ( αφου το βρασω λιγο)
Και ανακατευω καλα….ριχνω 4 αυγα για να πηξει παλι η κρεμα και επειτα ριχνω λιγο λιγο νερο απο τα μακαρονια που εβρασα..για να γινει μια ωραια και αφρατη υφη.. αφηνω να ψηθει λιγο και στο τελος ριχνω λιγη κανελλα ελαχιστο γαρυφαλλο..τριμενη ξηρη μυζηθρα και λιγο τυρακι…αλατι οσο χρειαστει…ριχνω στα μακαρονια και πασπαλιζω με φρυγανια!!

Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τον κιμά και τα μακαρόνια.
Πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Χρήσιμα Tips για το Παστίτσιο

  • Το μυστικό της κρέμας: Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι η μοναδική κρέμα. Η προσθήκη του ζουμιού από τα μακαρόνια στο τέλος την κάνει απίστευτα αφράτη και βελούδινη.
  • Κιμάς: Βεβαιώσου ότι ο κιμάς σου είναι αρκετά ζουμερός, καθώς θα δώσει πλούσια γεύση σε όλο το φαγητό.
  • Μυρωδικά: Η κανέλα και το γαρύφαλλο είναι αυτά που δίνουν στο παστίτσιο την κλασική του γεύση, οπότε μην τα παραλείψεις.

Η Συνταγή είναι της κας Ελενη Νιοκκα