Σήμερα θα σας δείξουμε τις πιο νόστιμες πατάτες ογκρατέν, της κας τσιουκανη ελενη ένα φαγητό που είναι συνώνυμο της θαλπωρής και της απόλυτης νοστιμιάς, καθώς συνδυάζει τις μαλακές πατάτες με την πλούσια κρέμα γάλακτος και το λιωμένο τυρί γκούντα. Αυτή η συνταγή είναι τόσο εύκολη όσο και εντυπωσιακή και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι, αφού γεμίζει γεύση και αρώματα κάθε μπουκιά. Ακολουθήστε με στα βήματα για να φτιάξουμε ένα πιάτο που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να ζητάνε κι άλλο!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Πατάτες Ογκρατέν με Κρέμα και Γκούντα
Φτιάξτε τις πιο λαχταριστές πατάτες ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και μπόλικο τυρί γκούντα, ένα φαγητό φούρνου που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Είναι ένα πιάτο που χορταίνει όλη την οικογένεια, γεμάτο γεύση και αρώματα από μοσχοκάρυδο, και αποτελεί ιδανική συνοδεία για κρέας ή ένα πλήρες κυρίως γεύμα. Απλά ακολουθήστε τα βήματα και απολαύστε!
Ingredients
Για ένα μέτριο ταψί (περίπου 4-6 μερίδες) θα χρειαστείτε:
- 1,5-2 κιλά Πατάτες (ανάλογα το μέγεθος του ταψιού)
- 750-850 γρ. Τυρί γκούντα τριμμένο
- 8-10 φέτες Χοιρινή ωμοπλάτη (αλλαντικό, κομμένη σε κυβάκια)
- 500 γρ. Κρέμα γάλακτος
- 2 Αυγά
- Αλάτι (λίγο)
- Πιπέρι (λίγο)
- Μοσχοκάρυδο (λίγο)
- Μαϊντανός (λίγο, ψιλοκομμένος, προαιρετικά)
- Λίγη φρυγανιά τριμμένη
- Λάδι (για το ταψί)
Instructions
Ξεκινάω πλένοντας πολύ καλά τις πατάτες και τις καθαρίζω προσεκτικά από τη φλούδα τους. Στη συνέχεια, τις κόβω σε μέτριες φέτες, περίπου μισό εκατοστό πάχος, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τις βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζω για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην μαλακώσουν πολύ. Δοκιμάζω με το πιρούνι να κρατάνε ακόμα τη σφικτάδα τους, γιατί δεν θέλω να διαλυθούν στο ταψί.
Μόλις βράσουν όσο χρειάζεται, τις αδειάζω αμέσως στο σουρωτήρι και τις αφήνω να κρυώσουν καλά. Αυτό είναι σημαντικό βήμα, επειδή έτσι θα είναι πιο εύκολο να τις χειριστώ και δεν θα καούν τα χέρια μου. Εν τω μεταξύ, λαδώνω πολύ καλά ένα ταψί φούρνου με λίγο λάδι ή βούτυρο και πασπαλίζω τον πάτο του με λίγη τριμμένη φρυγανιά, η οποία θα δημιουργήσει μια τραγανή βάση.
Αρχίζω να τοποθετώ την πρώτη στρώση πατατών στο ταψί, διατάσσοντάς τις ομοιόμορφα ώστε να καλύπτουν όλο τον πάτο. Πασπαλίζω πάνω τους λίγο αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο για να δώσω εκείνο το ιδιαίτερο άρωμα. Στη συνέχεια, ρίχνω το μισό τυρί γκούντα, μοιράζοντάς το σε όλη την επιφάνεια, και απλώνω από πάνω τα κυβάκια από τη χοιρινή ωμοπλάτη.
Προσθέτω τη δεύτερη στρώση πατατών, καλύπτοντας το κρέας και το τυρί. Πασπαλίζω ξανά με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, προσαρμόζοντας τις ποσότητες στη γεύση μου. Αν θέλω να δώσω λίγο φρεσκάδα, ρίχνω και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλλά αυτό είναι προαιρετικό. Έπειτα, απλώνω το υπόλοιπο τυρί γκούντα πάνω από τις πατάτες, δημιουργώντας μια πλούσια, τυρένια επιφάνεια.
Σε ένα μπολ, χτυπάω τα δύο αυγά πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τελείως. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και συνεχίζω να χτυπάω για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνω προσεκτικά αυτό το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, φροντίζοντας να διαποτίσει καλά όλες τις στρώσεις. Τέλος, πασπαλίζω λίγη τριμμένη φρυγανιά στην κορυφή για να δημιουργηθεί μια χρυσή, τραγανή κρούστα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου με τις αντιστάσεις και ψήνω τις πατάτες ογκρατέν για περίπου 45-50 λεπτά. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κουζίνα, οπότε παρακολουθώ προσεκτικά. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το τυρί έχει λιώσει τελείως και η επιφάνεια έχει πάρει ένα πανέμορφο χρυσοκάφε χρώμα. Το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το σερβίρω ζεστό!
Χρήσιμα Tips για τις Πατάτες Ογκρατέν
Επιλογή Πατατών: Προτιμάω πατάτες για βράσιμο, γιατί κρατάνε καλύτερα τη μορφή τους και δεν διαλύονται εύκολα. Οι κόκκινες πατάτες είναι επίσης εξαιρετική επιλογή.
Βράσιμο: Είναι πολύ σημαντικό να μην βράσετε υπερβολικά τις πατάτες. Πρέπει να είναι ελαφρώς σκληρές ακόμα, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στο φούρνο.
Τυρί: Αν δεν βρείτε τυρί γκούντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Γραβιέρα, emmental ή ακόμα και ένα μείγμα τυριών για πιο πλούσια γεύση.
Κρέας: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη χοιρινή ωμοπλάτη με μπέικον, χοιρινό σουβλάκι ή ακόμα και κοτόπουλο. Αν θέλετε χορτοφαγική εκδοχή, παραλείψτε το κρέας και προσθέστε περισσότερα λαχανικά.
Κρέμα: Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος light ή ακόμα και φρέσκο γάλα αντί για κρέμα.
Σερβίρισμα: Οι πατάτες ογκρατέν συνοδεύονται τέλεια με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά. Είναι ιδανικές και ως συνοδευτικό σε ψητό κρέας.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: