Πατάτες Ογκρατέν είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το κλασικό πιάτο με τις στρώσεις πατάτας, την πλούσια κρέμα γάλακτος και το λιωμένο τυρί είναι πάντα ένα αγαπημένο γεύμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη βάση:

  • Πατάτες: 1,5-2 κιλά (αναλόγως τι ταψί θα χρησιμοποιήσουμε).
  • Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο: Λίγο από το καθένα.
  • Μαϊντανός: Λίγο (προαιρετικά).

Για το γλυκό:

  • Τυρί Γκούντα: 750-850 γραμ. τριμμένο.
  • Χοιρινή ωμοπλάτη: 8-10 φέτες (τις κόβουμε σε κυβάκια).

Για την επικάλυψη/δέσιμο:

  • Κρέμα γάλακτος: 500 γραμ.
  • Αυγά: 2
  • Φρυγανιά τριμμένη: Λίγη.

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα τις πατάτες. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες.

Τις κόβουμε σε φέτες (όχι πολύ λεπτές) και τις βράζουμε για λίγο. Δοκιμάζουμε με το πιρούνι να κρατάνε, δηλαδή να μην έχουν μαλακώσει τελείως. Τις αδειάζουμε στο σουρωτήρι για να παγώσουν.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη (την πασπαλίζουμε στο ταψί) για να μην κολλήσουν οι Πατάτες Ογκρατέν.

Τοποθετούμε με τη σειρά την πρώτη στρώση από πατάτες στο ταψί. Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.

Ρίχνουμε το μισό τυρί γκούντα (τριμμένο) και τη χοιρινή ωμοπλάτη (κομμένη σε κυβάκια).

Τοποθετούμε τη δεύτερη στρώση από πατάτες. Πασπαλίζουμε ξανά λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί γκούντα.

Χτυπάμε 2 αυγά σε ένα μπολ. Ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε ξανά για λίγο. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά από πάνω. Αυτό το μίγμα θα δέσει τις Πατάτες Ογκρατέν.

Το ψήνουμε στους **200 βαθμούς** στις αντιστάσεις για **45-50 λεπτά** (Αναλόγως την κουζίνα). Είναι έτοιμο όταν το τυρί λιώσει και πάρει χρυσαφένιο χρώμα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Κόψιμο/Βράσιμο): 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 45-50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 65-70 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για να κρυώσουν οι πατάτες.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για χοιρινή ωμοπλάτη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικον ή ζαμπόν για τη γέμιση. Δες κι άλλες συνταγές με πατάτες που θα λατρέψεις.

Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε το μισό τυρί γκούντα με γραβιέρα ή έντονο τυρί τσένταρ. Δες και άλλες πιάτα φούρνου για έμπνευση.

Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες είναι ελαφρώς ωμές όταν τις βάζετε στο ταψί, γιατί θα ολοκληρώσουν το ψήσιμό τους με την κρέμα. Έτσι οι Πατάτες Ογκρατέν γίνονται πιο τρυφερές. Δες ιδέες για κυρίως πιάτα.


H Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη