Πατάτες Φούρνου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Οι Πατάτες Φούρνου με μυρωδικά συνοδεύουν ιδανικά κοτόπουλο, μπριζόλες, μπιφτέκια, ψάρι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα συνοδευτικό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τις πατάτες:

  • Πατάτες: 500 γρ.
  • Νερό: 2 λίτρα
  • Μαγειρική σόδα: 1/2 κ.γλ.

Για το ψήσιμο:

  • Ελαιόλαδο: 1 κ.σ.
  • Αλάτι
  • Πάπρικα

Για τα μυρωδικά:

  • Μαϊντανός
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες σε ίσου πάχους κομμάτια.

Βράζουμε νερό στην κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τη μαγειρική σόδα.

Η σόδα θα βοηθήσει τις Πατάτες Φούρνου να σχηματίσουν τέλεια τραγανή κρούστα, ενώ εσωτερικά θα παραμείνουν απίστευτα μαλακές όταν ψηθούν στο φούρνο.

Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου **10 λεπτά**, μέχρι να μαλακώσουν.

Πρέπει να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι χωρίς να διαλύονται. Με τρυπητή κουτάλα τις αφήνουμε να στραγγίξουν για λίγο και τις μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τις απλώνουμε στο σκεύος. Περιχύνουμε με παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πάπρικα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, και ρίγανη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **230οC** μέχρι να πάρουν μία τέλεια τραγανή κρούστα και να έχουν ωραίο χρώμα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Βράσιμο): 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30-40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55-65 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για στράγγισμα).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα τραγανότητα στις Πατάτες Φούρνου, αφού τις στραγγίσετε, ανακινήστε τις ελαφρά μέσα στο ταψί. Αυτό δημιουργεί περισσότερες “γωνίες” που γίνονται τραγανές. Δείτε κι άλλες συνταγές για κρέας που συνοδεύουν τέλεια.

Για να γίνει πιο έντονη η γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη μαζί με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Δοκιμάστε να προσθέσετε κάρυ ή κουρκουμά για χρώμα.

Ψήστε τις πατάτες στην υψηλότερη θέση του φούρνου για να εξασφαλίσετε ότι θα γίνουν τραγανές από κάτω. Μην τις στριμώξετε στο ταψί! Δείτε ιδέες για εύκολα φαγητά.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κοτόπουλο Λεμονάτο στον Φούρνο

Τρυφερές Μπριζόλες στο Φούρνο

Η Τέλεια Χωριάτικη Σαλάτα