Οι πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ και τυρί αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα οικογενειακά πιάτα που μπορώ να προτείνω για κάθε περίσταση. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τέλεια την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ με το χρυσαφί τυρί και τις αρωματικές πατάτες, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Υλικά
για Πατάτες με Μπεσαμέλ
- 400 γρ. πατάτες
- 150 γρ. έτοιμη μπεσαμέλ Γιώτης
- 150 γρ. τυρί ή μοτσαρέλα
- Αλάτι για γεύση
- Πάπρικα για γεύση
- Πιπέρι όσο χρειάζεται
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μαϊντανός για γεύση
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση της Συνταγής
Αρχικά, προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C και προετοιμάζω όλα τα υλικά μου. Κόβω τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου κουταλιού, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα αλλά να διατηρήσουν την υφή τους.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το σκόρδο. Τοποθετώ τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, πάπρικα και πιπέρι σύμφωνα με τη γεύση μου. Ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο και ανακατεύω προσεκτικά με τα χέρια μου ώστε όλες οι πατάτες να καλυφθούν καλά με τα αρωματικά και το λάδι.
Παίρνω ένα ταψί και το στρώνω με λαδόκολλα. Απλώνω τις πατάτες ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και τις τυλίγω καλά μέσα στη λαδόκολλα, δημιουργώντας ένα κλειστό “πακέτο”. Αυτό βοηθάει τις πατάτες να ψηθούν με τον ατμό τους και να μείνουν μαλακές.
Τοποθετώ το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και αφήνω τις πατάτες να ψηθούν για 20 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, βγάζω το ταψί από τον φούρνο και προσεκτικά αδειάζω τις πατάτες σε ένα πυρέξ, αφαιρώντας τη λαδόκολλα.
Τώρα έρχεται το καλύτερο μέρος της συνταγής. Απλώνω ομοιόμορφα την έτοιμη μπεσαμέλ από πάνω στις πατάτες, φροντίζοντας να καλύψω όλη την επιφάνεια. Τρίβω το τυρί και το σκορπίζω γενναία από πάνω, δημιουργώντας ένα στρώμα που θα γίνει χρυσαφί και νόστιμο.
Επιστρέφω το πυρέξ στον φούρνο για επιπλέον 10 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει τελείως και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Οι πατάτες στο φούρνο με μπεσαμέλ και τυρί είναι έτοιμες όταν η επιφάνεια είναι ελαφρώς καραμελωμένη.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Συνταγή
Για να επιτύχω το καλύτερο αποτέλεσμα στις πατάτες με μπεσαμέλ, προτιμώ να χρησιμοποιώ πατάτες μεσαίου μεγέθους που δεν θα διαλυθούν στο ψήσιμο. Επίσης, αν θέλω μια πιο πλούσια γεύση, προσθέτω λίγο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο στα μπαχαρικά.
Ένα ακόμη μυστικό είναι να αφήνω το πιάτο να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά αφότου το βγάλω από τον φούρνο. Έτσι η μπεσαμέλ θα πάρει την τέλεια κρεμώδη υφή της και οι γεύσεις θα ενωθούν αρμονικά.
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά
Καλή Απόλαυση!
Find more delicious recipes here









