Δεν κουράζομαι ποτέ να ευχαριστώ την πεθερά μου για αυτή τη συνταγή. Όλοι όσοι τη δοκιμάζουν ζητούν να τους την γράψω και δεν με πειράζει να τη μοιραστώ.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
100 γραμμάρια τυρί (ό,τι τυρί μας αρέσει, τριμμένο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη, εγώ βάζω γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
Ψιλοκομμένος μαϊντανός (ή ό,τι άλλο μυρωδικό μας αρέσει, π.χ. άνηθος)
Αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόνη σκόρδου (αν έχουμε, αλλιώς ένα σκόρδο ψιλοκομμένο)
Λάδι για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή σπορέλαιο)
Για το κουρκούτι:
2 αυγά
100 γραμμάρια (περίπου 2/3 κεσεδάκι) στραγγιστό γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Καθαρίζω τις πατάτες και τις βράζω σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τις σουρώνω και τις λιώνω αμέσως με ένα πιρούνι ή το εργαλείο για πουρέ, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα, σαν πουρές.
Προσθέτω τον τριμμένο τυρί και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή άλλο μυρωδικό).
Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόνη σκόρδου και ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου με ηλιέλαιο και πλάθω το μείγμα σε μικρές, πλακέ πατατοκεφτεδάκια.
Βάζω μια μεμβράνη πάνω σε ένα ξύλο κοπής ή ένα ταψάκι και τοποθετώ εκεί τα πατατοκεφτεδάκια που έπλασα, για να μην κολλήσουν.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάω τα 2 αυγά με το γιαούρτι.
Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω πολύ καλά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο κουρκούτι.
Ζεσταίνω αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Παίρνω ένα-ένα τα πατατοκεφτεδάκια, τα βουτάω στο κουρκούτι και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν ωραία από όλες τις πλευρές. Επειδή η πατάτα είναι ήδη βρασμένη, τηγανίζονται πολύ γρήγορα.
Τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Τα σερβίρω ζεστά, ιδανικά με λίγο γιαούρτι από πάνω. Είναι τέλεια και για κολατσιό!