Η Πατατοσαλάτα είναι ένα κλασικό πιάτο, αλλά η σημερινή εκδοχή της είναι διαφορετική και θα σας ενθουσιάσει! Είναι ιδανική για τις ζεστές μέρες, δροσερή, γεμάτη γεύση και τόσο χορταστική που μπορεί να σταθεί ως ένα πλήρες γεύμα. Εγώ την φτιάχνω συχνά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, και όλοι στο σπίτι την απολαμβάνουν.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Πατατοσαλάτα
Αυτό το καλοκαίρι, με τη ζέστη και τον καύσωνα, το μόνο που θέλουμε είναι κάτι δροσερό και ανάλαφρο. Γι' αυτό, σήμερα θα φτιάξουμε μία απίθανη, δροσερή, νοστιμότατη και χορταστική Πατατοσαλάτα, που επιπλέον είναι και νηστίσιμη! Είμαι σίγουρη πως δεν έχετε ξαναφάει έτσι πατατοσαλάτα. Εγώ την λατρεύω!
Prep Time
25 minutes
Cook Time
30 minutes
Total Time
55 minutes
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή τη μοναδική Πατατοσαλάτα θα χρειαστούμε:
- 1 κγρ. Πατάτες (, π.χ. Νάξου ή Σπουντά)
- 200 ml Ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή από κύβο)
- 6 κ.σ. Ελαιόλαδο (περίπου 50 γρ., για το ντρέσινγκ)
- 3 Κόκκινα κρεμμύδια (μεσαία)
- 4 Αγγουράκια τουρσί
- 4 κ.σ. Ξίδι από λευκό κρασί (περίπου 25 ml, για τα κρεμμύδια)
- 2 κ.σ. Μουστάρδα (μέτρια ή καυτερή, περίπου 30 γρ.)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 ml Ζουμί από αγγουράκια τουρσί (για την κρέμα)
- Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο τα πρασινάκια, για το γαρνίρισμα)
- Λίγο ελαιόλαδο (για το γαρνίρισμα)
- Λίγο μαύρο πιπεράκι (για το γαρνίρισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την εξαιρετική Πατατοσαλάτα:
Βράζω τις πατάτες:
- Σκεπάζω τις πατάτες με νερό σε μία κατσαρόλα και τις βάζω να βράσουν με κλειστό καπάκι.
- Τις αφήνω να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο, να μη λιώσουν τελείως.
Προετοιμάζω τα κρεμμύδια:
- Αφού έχω βάλει τις πατάτες να βράζουν, στο μεταξύ ψιλοκόβω τα τρία κόκκινα κρεμμύδια.
- Σκεπάζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με νερό και ένα σφηνάκι ξύδι και το αφήνω όσο προετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά, για να του φύγει η αψάδα.
Ετοιμάζω το ντρέσινγκ:
- Σε βραστό ζωμό λαχανικών προσθέτω το ελαιόλαδο (τις 6 κ.σ.), τη μουστάρδα (τις 2 κ.σ.) και το ξύδι από λευκό κρασί (τις 4 κ.σ.). Μπορείτε να κάνετε δικό σας ζωμό ή να χρησιμοποιήσετε κύβο.
- Τα ανακατεύω καλά και αφού διαλυθεί η μουστάρδα, το αφήνω στην άκρη.
Κόβω και σιροπιάζω τις πατάτες:
- Μόλις οι πατάτες έχουν βράσει, τις ξεφλουδίζω προσεκτικά.
- Κόβω τις πατάτες σε ό,τι σχήμα θέλω (π.χ. κύβους ή ροδέλες) και τις επιστρέφω κομμένες στην κατσαρόλα.
- Ρίχνω αλάτι και πιπέρι στις πατάτες. Αν χρειαστεί, θα ξαναρίξω αργότερα.
- Περιχύνω τις πατάτες με το ντρέσινγκ που έφτιαξα.
- Ανακατεύω λιγάκι, προσέχοντας να μη σπάσω τις πατάτες, και το αφήνω να τραβήξει για 10-15 λεπτά.
Προσθέτω τα τουρσί και τα κρεμμύδια:
- Ψιλοκόβω τα τέσσερα αγγουράκια τουρσί.
- Στραγγίζω καλά τα κρεμμύδια από το νερό και το ξύδι.
- Πριν ρίξω μέσα το κρεμμύδι με το αγγουράκι, αφαιρώ μερικές πατάτες (περίπου 1-2 μέτριες) και τις αφήνω στην άκρη.
- Προσθέτω τα ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί και τα στραγγισμένα κρεμμύδια στις πατάτες που έχουν τραβήξει το ντρέσινγκ.
- Ανακατεύω πάλι καλά.
Φτιάχνω την κρέμα πατάτας-τουρσιού:
- Ρίχνω στο μούλτι τις πατάτες που άφησα στην άκρη.
- Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο και το ζουμί από τα αγγουράκια τουρσί (τα 200 ml).
- Τα πολτοποιώ στο μούλτι μέχρι να φτιάξω μια παχύρρευστη κρέμα.
Ψύχω και σερβίρω:
- Τώρα καλό είναι να βάλω την Πατατοσαλάτα για καμιά ώρα στο ψυγείο, αν έχω χρόνο, γιατί τη θέλουμε δροσερή. Οι πατάτες που έμειναν στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά.
- Μόλις τη βγάλω από το ψυγείο, τη δοκιμάζω. Ίσως χρειαστεί λίγο αλάτι.
- Είμαι έτοιμη να σερβίρω. Πριν το σερβίρισμα, ρίχνω από πάνω την ωραία κρέμα που έφτιαξα με πατάτα και ζουμί από το τουρσί αγγουράκι.
- Γαρνίρω με λίγο λαδάκι, λίγο μαύρο πιπεράκι και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο τα πρασινάκια).