Η Πατατοσαλάτα είναι ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο που δεν λείπει από κανένα τραπέζι, είτε ως ορεκτικό είτε ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια. Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια και κρεμώδης, χάρη στον τέλειο συνδυασμό μαγιονέζας και μουστάρδας, ενώ τα βραστά αυγά δίνουν μια υπέροχη υφή και επιπλέον γεύση. Ακολουθήστε τη συνταγή μας για να φτιάξετε την πιο νόστιμη Πατατοσαλάτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1.5 κιλό Πατάτες (βρασμένες, ιδανικά ποικιλία για βράσιμο, π.χ. Vivaldi ή Spunta)
  • 1 κσ Ψιλοκομμένο Κρεμμύδι (1 κουταλιά της σούπας)
  • 1/3 φλ Ψιλοκομμένο Καρότο (1/3 φλιτζάνι)
  • 2 μεγάλα Βραστά Αυγά (κομμένα σε κύβους)
  • 1/2 φλ Μαγιονέζα (1/2 φλιτζάνι, προτείνουμε πλήρης σε λιπαρά)
  • 1 κσ Μουστάρδα (1 κουταλιά της σούπας, ιδανικά απαλή ή τύπου Dijon)
  • 1/4 κγ Αλάτι (1/4 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1/4 κγ Μαύρο Πιπέρι (1/4 κουταλάκι του γλυκού)
  • 1/2 κγ Πάπρικα (1/2 κουταλάκι του γλυκού, γλυκιά ή καπνιστή)
  • 1/8 κγ Σκόνη Σκόρδου (1/8 κουταλάκι του γλυκού, προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πώς το κάνουμε:

Βράσιμο Πατάτας: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτετε αλάτι και βάζετε τις πατάτες (με τη φλούδα τους, αν είναι δυνατόν, για να μη ρουφήξουν πολύ νερό) να βράσουν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Πριν τις βγάλετε, ελέγχετε με ένα πιρούνι αν έχουν βράσει μέχρι μέσα.

Ψύξη και Κόψιμο: Στραγγίζετε τις πατάτες και τις αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά . Αυτό είναι απαραίτητο για να μη λιώσουν όταν τις ανακατέψετε και για να μη “κόψει” η μαγιονέζα. Μόλις κρυώσουν, τις καθαρίζετε (αν τις βράσατε με τη φλούδα) και τις κόβετε σε ομοιόμορφα κυβάκια.

Προετοιμασία Σάλτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα συστατικά για τη σάλτσα: τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την πάπρικα και τη σκόνη σκόρδου. Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και να έχετε μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα.

Ενσωμάτωση Υλικών: Προσθέστε στη σάλτσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο καρότο, τα κομμένα σε κύβους βραστά αυγά και τέλος τις κομμένες σε κυβάκια πατάτες.

Απαλό Ανακάτεμα: Ανακατέψτε πολύ απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Στόχος είναι να καλυφθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα με τη σάλτσα, χωρίς όμως να λιώσουν οι πατάτες και τα αυγά.

Σερβίρισμα και Ψύξη: Αδειάζετε την Πατατοσαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη ακόμη πάπρικα για χρώμα. Καλύπτετε με μεμβράνη και ψύχετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα. Αυτό είναι απαραίτητο για να «δέσουν» οι γεύσεις.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Βρασμού: 30 λεπτά

Active Preparation Time: 15 λεπτά

Χρόνος Ψύξης/Αναμονής: Τουλάχιστον 3 ώρες

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες και 45 λεπτά (με την ψύξη)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Λίγα μυστικά ακόμα

Η σημασία της ψύξης: Η πολύωρη ψύξη είναι το μυστικό για την τέλεια Πατατοσαλάτα. Όπως και στη μοσχαρίσια στηθοπλευρά, όπου το πολύωρο ψήσιμο κάνει το κρέας λουκούμι, έτσι και εδώ, η αναμονή επιτρέπει στις πατάτες να απορροφήσουν τη σάλτσα και να δέσουν αρμονικά οι γεύσεις.

Πορτοκάλι για οξύτητα: Αν θέλετε μια πιο γλυκόξινη νότα, όπως προσθέτουμε πορτοκάλι στο μοσχάρι, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι στη σάλτσα της Πατατοσαλάτας, ενισχύοντας την οξύτητα που αντισταθμίζει τη λιπαρότητα της μαγιονέζας.

Εναλλακτική σάλτσα: Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της μαγιονέζας με γιαούρτι στραγγιστό (2% ή 5%). Προσθέστε τότε λίγη παραπάνω μουστάρδα ή ξύδι για να διατηρήσετε την ένταση της γεύσης.


Σχετικές Συνταγές 

Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα Λουκούμι

Ζουμερό Ρολό Κοτόπουλο με Πατάτες

Κρεμώδες Τζατζίκι Συνταγή