Η πατατόπιτα με σπιτική ζύμη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιατά που ξυπνούν αναμνήσεις από τη γιαγιά μας. Σήμερα θα φτιάξω μαζί σας μια απίστευτα νόστιμη πατατόπιτα με ζύμη που χρειάζεται μόνο τρία βασικά υλικά: αλεύρι, νερό και αλάτι. Το μυστικό βρίσκεται στην ελαστικότητα της ζύμης και στη γεμάτη γεύση της πατάτας με το βούτυρο και το τυρί. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να τη μετατρέψετε σε νηστίσιμη εκδοχή, αντικαθιστώντας απλά κάποια υλικά.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Πατατόπιτα με Ζύμη Τριών Υλικών

Η τελική πατατόπιτα με ζύμη τριών υλικών, ψημένη, χρυσαφένια και πασπαλισμένη με σουσάμι

Φτιάξτε μια καταπληκτική πατατόπιτα με ζύμη τριών υλικών (αλεύρι, νερό, αλάτι), που γίνεται απίστευτα ελαστική και τραγανή! Αυτή η εύκολη συνταγή, ιδανική για νηστεία ή ένα χορταστικό ορεκτικό, έχει μια πλούσια γέμιση με πατάτα, τυρί και αρωματικά κρεμμυδάκια. Ακολουθήστε τα βήματα για να ανοίξετε το φύλλο πανεύκολα.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • Μία πρέζα αλάτι

Για τη Γέμιση

  • 600 γραμμάρια πατάτες
  • 50 γραμμάρια βούτυρο (ή 3 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι για νηστίσιμη εκδοχή)
  • 150 γραμμάρια τυρί τριμμένο (προαιρετικό για νηστεία)
  • 50 γραμμάρια πράσινα κρεμμυδάκια (ένα ματσάκι)
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μαυροπίπερο
  • 120-150 ml ελαιόλαδο για άλειμμα

Για το Φινίρισμα

  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κουταλιά γάλα (ή φυτικό λάδι για νηστεία)
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Instructions

Βήμα 1: Προετοιμασία της Ζύμης

Ξεκινάω κοσκινίζοντας το αλεύρι μαζί με το αλάτι μέσα σε ένα βαθύ μπολ. Αυτό βοηθάει να αερισθεί το αλεύρι και να γίνει πιο ελαφριά η ζύμη μου. Στη συνέχεια, προσθέτω το χλιαρό νερό σταδιακά και αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου. Το χλιαρό νερό είναι σημαντικό γιατί βοηθάει τη ζύμη να γίνει πιο εύπλαστη. Ζυμώνω για 4-5 λεπτά μέχρι να έχω μια λεία και ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2: Διαμόρφωση και Ξεκούραση της Ζύμης

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη διαμορφώνω σε σχήμα σωλήνα και τη χωρίζω σε 5 ίσα κομμάτια. Κάθε κομμάτι το κάνω μια στρογγυλή μπαλίτσα με τις παλάμες μου. Στη συνέχεια, ανοίγω κάθε ζυμάρι σε μία στρογγυλή πίτα με διάμετρο περίπου 17 πόντους. Αλείφω ένα πιάτο με λάδι και τοποθετώ την πρώτη πίτα μέσα. Ανοίγω το δεύτερο κομμάτι ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και το τοποθετώ πάνω στο πρώτο, αφού πρώτα αλείψω την πρώτη πίτα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι.

Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα, αλείφοντας κάθε ένα με λάδι ή με μείγμα λαδιού και βουτύρου αν δεν νηστεύετε. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι κρίσιμος γιατί η ζύμη γίνεται πολύ ελαστική και μπορώ να την ανοίξω εύκολα σε μεγάλο μέγεθος.

Βήμα 3: Προετοιμασία της Γέμισης

Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, βράζω τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζω και ενώ είναι ακόμα ζεστές, προσθέτω το βούτυρο και το αφήνω να λιώσει μέσα. Αν κρατάτε νηστεία, αντικαθιστώ το βούτυρο με 3 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι. Τρίβω το τυρί και το προσθέτω στις ζεστές πατάτες για να λιώσει καλύτερα. Για νηστίσιμη πατατόπιτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νηστίσιμο τυρί ή να παραλείψετε εντελώς το τυρί.

Κόβω ψιλά τα πράσινα κρεμμυδάκια και τα προσθέτω στον πουρέ. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχω μια ομοιογενή και κρεμώδη γέμιση. Η γέμιση μου είναι τώρα έτοιμη και περιμένω να περάσουν τα 20 λεπτά για τη ζύμη.

Βήμα 4: Άνοιγμα των Φύλλων

Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, βάζω μικρή ποσότητα λαδιού πάνω στην επιφάνεια εργασίας μου και την απλώνω καλά. Τοποθετώ το πρώτο φύλλο της ζύμης και αρχίζω να το ανοίγω προσεκτικά. Σηκώνω τις άκρες του ζυμαριού και ελαφρά τραβώ προς τα έξω, με υπομονή και απαλές κινήσεις. Επειδή η ζύμη έχει ξεκουραστεί, γίνεται πολύ ελαστική και ανοίγει με ευκολία σε πολύ μεγάλο μέγεθος.

Το φύλλο πρέπει να γίνει ψηλό και σχεδόν διαφανές, με διαστάσεις περίπου 80 x 60 πόντους σε τετράγωνο σχήμα. Αυτό είναι το μυστικό για τραγανή και αφράτη πατατόπιτα με σπιτική ζύμη.

Βήμα 5: Γέμισμα και Διπλώματα

Βάζω τη γέμιση πάνω στο ανοιγμένο φύλλο, κατανέμοντάς τη σε μία λωρίδα. Κλείνω τη γέμιση γυρίζοντας το φύλλο και φτιάχνοντας ένα μακρόστενο ρολό. Το τυλίγω ελαφρά κι όχι σφιχτά, ώστε να μείνει αέρας μέσα και να γίνει πιο αφράτη η πίτα μου. Διπλώνω δύο φορές το ρολό για να πάρει το επιθυμητό σχήμα.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, ανοίγοντάς τα με τον ίδιο τρόπο και γεμίζοντάς τα με τον πουρέ πατάτας.

Βήμα 6: Φινίρισμα και Ψήσιμο

Τοποθετώ τα ρολά της πατατόπιτας σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Αλείφω την επιφάνεια με έναν χτυπημένο κρόκο αυγού ανακατεμένο με μία κουταλιά γάλα για να πάρει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Αν νηστεύετε, απλά αλείφετε με φυτικό λάδι. Από πάνω ρίχνω σουσάμι για επιπλέον γεύση και τραγανότητα.

Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Τέλεια Πατατόπιτα

  • Το Φύλλο: Το μυστικό για να ανοίξει το φύλλο τόσο εύκολα και να γίνει διαφανές είναι το λάδι ανάμεσα στις στρώσεις και η ξεκούραση της ζύμης για 20 λεπτά.
  • Νηστεία: Αυτή η πατατόπιτα είναι ιδανική για νηστεία. Απλά αντικαταστήστε το βούτυρο στη γέμιση με φυτικό λάδι και αφαιρέστε ή αντικαταστήστε το τυρί.
  • Γεύση: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο ή κύμινο στη γέμιση για έξτρα άρωμα.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: