Τα σουτζουκάκια πικάντικα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα που φτιάχνω με μεράκι και αγάπη για την οικογένειά μου. Συνδυάζω τον ανάμεικτο κιμά με αρωματικά μπαχαρικά, φρέσκο σκόρδο και καυτερό μπούκοβο για να δημιουργήσω μια γεμάτη γεύση εμπειρία. Επιπλέον, το μυστικό της συνταγής βρίσκεται στο ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί που δίνει ζουμερότητα, καθώς και στα αρωματικά μπαχαρικά που ψήνονται αργά στο φούρνο. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που ξεχωρίζει και συνοδεύεται τέλεια με τηγανιτές πατάτες.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σουτζουκάκια Πικάντικα
Ετοιμάζω Σουτζουκάκια πικάντικα και μερακλίδικα, μια συνταγή γεμάτη αρώματα και ένταση, χάρη στα μπαχαρικά όπως το κύμινο και το τσιμένι, και το καυτερό μπούκοβο! Ο κιμάς ζυμώνεται με κρασί και σκόρδο, και αφού σοταριστούν, ψήνονται σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κανέλα και γαρίφαλο. Ιδανικά για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων!
Ingredients
Για τα Σουτζουκάκια:
- 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο με τα υγρά του
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο με τα υγρά του
- 2 αυγά
- 5 φέτες ψωμί του τοστ, μουλιασμένες σε κόκκινο κρασί και στραγγισμένες
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 πρέζα τσιμένι
- 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο (ή όσο αντέχετε στο καυτερό)
Για τη Σάλτσα:
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- Νερό (όσο χρειαστεί)
- Αλάτι και πιπέρι
Instructions
Προετοιμασία του Κιμά
Ξεκινώ την προετοιμασία των σουτζουκακιών ζυμώνοντας καλά τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το τριμμένο σκόρδο και το τριμμένο κρεμμύδι μαζί με όλα τα υγρά τους, γιατί έτσι δίνουν περισσότερη γεύση και ζουμερότητα στο μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνω τα δύο αυγά που βοηθούν να δέσει το μείγμα, καθώς και τις πέντε φέτες ψωμί που έχω μουλιάσει προηγουμένως σε κόκκινο κρασί και έχω στραγγίσει καλά.
Προσθέτω ελαιόλαδο για να γίνει πιο μαλακό το μείγμα, αλάτι, πιπέρι, και τα αρωματικά μπαχαρικά: ρίγανη, μπαχάρι, κύμινο, τσιμένι και το μπούκοβο που δίνει την πικάντικη νότα. Ζυμώνω όλα τα υλικά πολύ καλά με τα χέρια μου μέχρι να ενσωματωθούν τέλεια. Καλύπτω το μπολ με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει το μείγμα, διότι έτσι θα είναι πιο εύκολο να πλάσω τα σουτζουκάκια.
Πλάσιμο και Σοτάρισμα
Μετά την ώρα αναμονής, βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και αρχίζω να πλάθω τα σουτζουκάκια. Παίρνω μία μικρή ποσότητα κιμά και το διαμορφώνω σε επίμηκες σχήμα, σαν μικρά λουκανικάκια. Ζεσταίνω ένα βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω τα σουτζουκάκια από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό γιατί σφραγίζει τους χυμούς μέσα στον κιμά και δίνει όμορφο χρώμα.
Προσθήκη της Σάλτσας
Μόλις ροδίσουν όλα τα σουτζουκάκια, προσθέτω στο τηγάνι μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και το ανακατεύω γρήγορα να καραμελώσει ελαφρώς. Ακολουθούν οι τρεις μεγάλες φρέσκες ντομάτες τριμμένες που φέρνουν φρεσκάδα και γλυκιά γεύση στη σάλτσα. Ρίχνω το δαφνόφυλλο, το ξυλάκι κανέλας και τα καρφάκια γαρύφαλλο για να αρωματίσουν το φαγητό. Προσθέτω λίγο νερό για να δημιουργηθεί η σάλτσα και ρυθμίζω με αλάτι και πιπέρι.
Αφήνω το μείγμα να πάρει μία καλή βράση για περίπου πέντε λεπτά, έτσι ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Ψήσιμο στο Φούρνο
Μεταφέρω τα σουτζουκάκια μαζί με όλη τη σάλτσα σε ένα πυρέξ. Τοποθετώ δύο ολόκληρες σκελίδες σκόρδου μέσα στη σάλτσα για επιπλέον άρωμα κατά το ψήσιμο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και ψήνω τα σουτζουκάκια για 25-30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η σάλτσα πυκνώνει και οι γεύσεις γίνονται πιο έντονες.
Σερβίρισμα
Βγάζω το πυρέξ από το φούρνο και αφήνω τα σουτζουκάκια να ξεκουραστούν λίγα λεπτά. Σερβίρω τα πικάντικα σουτζουκάκια ζεστά, συνοδευόμενα με τηγανιτές πατάτες που είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε με ρύζι, πιλάφι ή φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα.
Η Συνταγή είναι της φίλης Ελινα Σκλαβου
Tips για την Συνταγή
- Για πιο ζουμερά σουτζουκάκια: Μην παραλείψετε να προσθέσετε τα υγρά από το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Αυτά δίνουν μοναδική υγρασία.
- Το μπούκοβο: Αν δεν αντέχετε πολύ καυτερό, μειώστε την ποσότητα του μπούκοβο ή αντικαταστήστε το με γλυκιά πάπρικα.
- Το κρασί στο ψωμί: Το μούλιασμα του ψωμιού σε κόκκινο κρασί δίνει βάθος γεύσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα.
- Αναμονή στο ψυγείο: Το κρύωμα του μείγματος για μία ώρα είναι απαραίτητο γιατί σφίγγει ο κιμάς και πλάθονται πιο εύκολα τα σουτζουκάκια χωρίς να σπάνε.
- Σοτάρισμα: Μην συνωστίζετε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι. Σοτάρετέ τα σε παρτίδες αν χρειαστεί για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:









