Πιλάφι Φούρνου με Λαχανικά

Υλικά

     1)      250 γραμμάρια ρύζι μακρίκοκκο
     2)      200 γραμμάρια καρότα σε ροδέλες (2-3 μεγάλα καρότα)
     3)      500 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα σε φέτες
     4)      1 μέτριο κρεμμύδι λιωμμένο στο μπλέντερ
     5)      ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
     6)      50 ml ελαιόλαδο
     7)      700 ml ζωμό κότας (ή λαχανικών σε περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας)
     8)      ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
     9)      1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμμένο
     10)   Αλάτι
     11)   Πιπέρι

Μέθοδος

Φτιάχνουμε πρώτα το μίγμα των μανιταριών και του καρότου.  
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε για μισό λεπτό σε αυτό το λιωμένο κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε τα μανιτάρια και το καρότο και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να πιούν τα υγρά που έβγαλαν και ύστερα ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμηστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το σέλινο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.  Περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Όταν γίνει αυτό ελέγχουμε αν το καρότο τσιμπιέται ή είναι ακόμα πολύ σκληρό. Αν δεν έχει βράσει και είναι ακόμα σκληρό, προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι μισό έως ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε λίγο ακόμα να βράσουν μέχρι να εξατμηστεί το νερό και να  μείνουν μόνο με το λάδι τους.  Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά. 

 

Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Παίρνουμε ένα πιρέξ και ρίχνουμε σε αυτό τα  700 γραμμάρια ζωμού. Κατόπιν προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών του τηγανιού, το ρύζι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το πιρέξ στο φούρνο.

 

Ψήνουμε το ριζότο στους 180 βαθμούς στον αέρα ελέγχοντάς το ανά διαστήματα και ανακατεύοντάς το. Μόλις δούμε ότι έχει πιεί όλα τα υγρά, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτουμε. Σερβίρουμε ζεστό ή  σε θερμοκρασία δωματίου. Τρώγεται εξίσου ευχάριστα. 
Καλή επιτυχία!!!!!

Food for thought

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμα “Κέρατο”…ότι πιο τέλειο για πρωινό
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια γρήγορα κα εύκολα