Αυτές οι πιπεριές γεμιστές φούρνου (κέρατο) είναι μια πεντανόστιμη παραλλαγή, ιδανική για όσους αγαπούν τις πικάντικες και αρωματικές γεύσεις! Η γέμιση με λιαστές και φρέσκες ντομάτες, βασιλικό και γραβιέρα Κρήτης είναι πλούσια και αρωματική. Χωρίς ρύζι, αποτελεί ένα ελαφρύ και ιδιαίτερο κυρίως πιάτο ή ένα υπέροχο ορεκτικό!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τις Πιπεριές:

  • 12 – Πιπεριές κέρατο

Για τη Γέμιση:

  • 300 γραμμάρια – Ντομάτα φρέσκια (σε κύβους)
  • 90 γραμμάρια – Λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 80 γραμμάρια – Φρυγανιά (τριμμένη)
  • 60 γραμμάρια – Σκληρό τυρί (τριμμένο, π.χ. παρμεζάνα)
  • 3 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες σε φέτες)
  • 10 γραμμάρια – Φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • 100 γραμμάρια – Ζαμπόν (σε μικρούς κύβους, προαιρετικά)
  • 100 ml – Ελαιόλαδο (για το μείγμα και το ταψί)
  • Λίγο – Αλάτι
  • Λίγο – Πιπέρι (μαύρο, φρεσκοτριμμένο)

Για το Τέλος (Προαιρετικά):

  • 150 γραμμάρια – Γραβιέρα Κρήτης (σε φέτες ή τριμμένη)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Πιπεριάς & Γέμισης:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .

Δημιουργούμε ένα άνοιγμα γύρω από το κοτσάνι κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε τα σπόρια . Κρατάμε τα κοτσάνια. Ψιλοκόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και τα προσθέτουμε στη γέμιση.

Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης: τις φρέσκες ντομάτες σε κύβους, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες , τον ψιλοκομμένο βασιλικό , το σκόρδο σε φετάκια, την τριμμένη φρυγανιά , το σκληρό τριμμένο τυρί (και το ψιλοκομμένο ζαμπόν, αν χρησιμοποιήσουμε).

Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με προσοχή) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι . Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Β. Γέμισμα & Ψήσιμο:

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και τις ίδιες τις πιπεριές εξωτερικά. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι μέσα στις πιπεριές.

Γεμίζουμε κάθε πιπεριά με το μείγμα που ετοιμάσαμε, μοιράζοντας τη γέμιση ομοιόμορφα. Ραντίζουμε τις γεμισμένες πιπεριές με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο .

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά .

Γ. Τελείωμα:

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε πάνω στις πιπεριές τη Γραβιέρα Κρήτης (σε φέτες ή τριμμένη).

Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά στους 200°C με αέρα , μέχρι να ροδίσει ελαφρά το τυρί και να μαλακώσουν οι πιπεριές.

Αφήνουμε τις πιπεριές να ξεκουραστούν και να κρυώσουν λίγο πριν τις σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι .


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 – 45 λεπτά (Συνολικά)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Γευστικές Γεμιστές Πιπεριές

Πιπεριές: Οι πιπεριές κέρατο μαλακώνουν πιο γρήγορα από τις στρογγυλές πιπεριές και έχουν πιο πικάντικη και ιδιαίτερη γεύση .

Γέμιση: Αν δεν χρησιμοποιήσετε ζαμπόν, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ξηρούς καρπούς (π.χ., κουκουνάρι) για πιο τραγανή υφή και γεύση .

Σκόρδο: Η κοπή του σκόρδου σε φετάκια (αντί για ψιλοκομμένο) βοηθάει να βγάλει το άρωμά του, αλλά σας επιτρέπει να το αφαιρέσετε πριν το σερβίρισμα αν δεν θέλετε έντονη γεύση.

Τυρί: Η Γραβιέρα Κρήτης είναι απαραίτητη για αυτή τη συνταγή, καθώς προσφέρει υπέροχο άρωμα και έντονη, πλούσια γεύση που ταιριάζει με τη ντομάτα και το βασιλικό.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κλασικές Γεμιστές Ντομάτες με Ρύζι

Μπουγιουρντί με Φέτα και Ντομάτα

Πίτα με Πιπεριές και Γραβιέρα