Ο Πλαστός από τα ορεινά χωριά της Καρδίτσας είναι ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην παράδοση, που φέρνει στο τραπέζι μας τις απλές αλλά πεντανόστιμες γεύσεις της ελληνικής γης. Με το ιδιαίτερο άπλωμα του καλαμποκάλευρου και τη γέμιση από φρέσκα χόρτα και φέτα, αποτελεί ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα για όλη την οικογένεια. Εγώ πιστεύω ακράδαντα πως οι παλιές συνταγές έχουν πάντα την πιο δυνατή γεύση!

Υλικά για το ταψί της κουζίνας

700 – 800 γρ. καλαμποκάλευρο
λίγο αλάτι
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γρ. τυρί φέτα
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
αρκετό βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
2 φλιτζανάκια ελαιόλαδο για να περιχύσετε την πίτα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε όλα τα χόρτα και τα κρεμμύδια. Τα τοποθετείτε σε ένα
σουρωτήρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και τα στύβετε καλά να φύγουν τα
όλα τα υγρά. Αδειάζετε τα λαχανικά σε μια λεκάνη, προσθέτετε το τυρί τριμμένο με το χέρι,
προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε πάλι.Βουτυρώνετε πολύ καλά το ταψί του φούρνου μέχρι να ασπρίσει, το πασπαλίζετε με
καλαμποκάλευρο και ραντίζετε με νερό εναλλάξ με καλαμποκάλευρο ώστε να καλυφθεί
όλη η επιφάνεια του ταψιού και νερό λίγο ίσα – ίσα να βρέχεται το αλεύρι.
Ρίχνετε από πάνω το μείγμα με τα χόρτα που ετοιμάσατε, στρώνετε το μείγμα καλά,
πασπαλίζετε με καλαμποκάλευρο και ραντίζετε με λίγο νερό. Περιχύνετε με το υπόλοιπο
λάδι.
Ψήνετε τον πλαστό στο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το
φούρνο μας).

Καλή επιτυχία!!

Tips για τον Τέλειο Πλαστό από την Καρδίτσα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Πλαστός από την Καρδίτσα σας αξεπέραστος! Το καλό στύψιμο των χόρτων είναι ζωτικής σημασίας για να μην βγάλει ο πλαστός πολλά υγρά και να γίνει τραγανός. Όσο για τα χόρτα, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από εποχιακά, αγριόχορτα αν βρείτε, για να δώσετε ακόμα πιο αυθεντική γεύση. Μην τσιγκουνευτείτε το βούτυρο στο ταψί και το λάδι στο τέλος, γιατί αυτά είναι που δίνουν στον πλαστό την πλούσια γεύση και την υγρασία του. Ο Πλαστός από την Καρδίτσα είναι ένα πιάτο που τιμά την παράδοση!

Η Συνταγή είναι της Γιώτας Αναστασοπούλου