Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Το Πολίτικο Θεσσαλονίκης είναι ένα γλυκό που με ταξιδεύει αμέσως στην καρδιά της Βόρειας Ελλάδας! Αυτή η συνταγή με άρωμα μαστίχας είναι ό,τι πρέπει για να φύγουν οι υπογλυκαιμίες και να ευχαριστηθείτε ένα πραγματικά παραδοσιακό γλυκό. Έχει λίγη δουλειά, ναι, αλλά έτσι κι τελειώσει, φεύγει σε χρόνο μηδέν! Γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τη βάση, μετά το σιρόπι και τέλος την κάλυψη με την κρέμα
Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Μάθετε πώς να φτιάχνετε το αυθεντικό Πολίτικο Θεσσαλονίκης, ένα κλασικό σιροπιαστό γλυκό με άρωμα μαστίχας. Βήμα-βήμα οδηγίες για ένα πεντανόστιμο και αφράτο αποτέλεσμα.
Ingredients
Για να ετοιμάσουμε αυτό το υπέροχο Πολίτικο Θεσσαλονίκης (για ταψί 35Χ25), θα χρειαστούμε τα εξής
- Για το πεντεσπάνι:
- 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα ζάχαρη
- περίπου 500 γραμμ. γάλα πλήρες (προσαρμόζεται)
- 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
- 1 κουταλάκι σκόνη μαστίχα (έτοιμη)
Για το σιρόπι:
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Για την κρέμα:
- 500 γραμμ. γάλα πλήρες
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 4 κρόκοι από μεγάλα αυγά
- 4 μεγάλες γεμάτες κουταλιές σούπας κόρν φλάουρ
- 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Για το σερβίρισμα:
- Κανέλα
Instructions
Η διαδικασια για το πολιτικο θεσσαλονικης ειναι η εξης:
Για το πεντεσπανι:
- Σε μια λεκανη βαζουμε ολα τα υλικα. Προσθετουμε το γαλα τμηματικα. Με το μιξερ χειρος τα ανακατευουμε καλα μεχρι να εχουμε μειγμα οπως τα κεικ. Το γαλα μπορει να παρει λιγοτερο η περισσοτερο αναλογα το σιμιγδαλι.
- Βαζουμε το μειγμα στο ταψι. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180° στην κατω σχαρα, πανω και κατω αντισταση, για 30-40 λεπτα. Δοκιμαζουμε με μαχαιρι και αν ειναι ετοιμο το βγαζουμε και το αφηνουμε να κρυωσει εντελως.
Για το σιροπι:
- Μολις το πεντεσπανι ειναι εντελως κρυο, φτιαχνουμε το σιροπι. Βραζουμε για 10 λεπτα την 1 1/2 κουπα ζαχαρη με τις 2 κουπες νερο. Το ριχνουμε ζεστο πανω στο κρυο γλυκο. Το αφηνουμε στην ακρη να απορροφησει το σιροπι και να κρυωσει.
Για την κρεμα:
- Βαζουμε το γαλα σε κατσαρολα να ζεσταθει χωρις να φτασει σε σημειο βρασμου. Το κατεβαζουμε απο το ματι και χαμηλωνουμε την φωτια.
- Χτυπαμε την ζαχαρη με τους κροκους. Ριχνουμε και το κορν φλαουρ και το ανακατευουμε πολυ καλα. Ριχνουμε σιγα σιγα το γαλα ανακατευοντας. Οταν ενσωματωθουν τα υλικα μεταφερουμε το μειγμα παλι στην κατσαρολα. Το βαζουμε παλι στην φωτια και ανεβαζουμε την θερμοκρασια. Ανακατευουμε μεχρι να πηξει.
- Την μεταφερουμε σε καθαρο μπολ και την σκεπαζουμε απο πανω με μεμβρανη. Την αφηνουμε μεχρι να κρυωσει τελειως.
Συναρμολογηση και σερβιρισμα:
- Οταν η κρεμα ειναι κρυα την στρωνουμε πανω στο παντεσπανι. Το βαζουμε στο ψυγειο για 4-5 ωρες. Την σερβιρουμε με κανελα.
Η συνταγη ειναι της κας Sofia Siatra
Notes
Για να γίνει το Πολίτικο Θεσσαλονίκης σας απλά υπέροχο, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Γάλα για το Πεντεσπάνι: Όπως αναφέρεται στη συνταγή, ρίξτε το γάλα σταδιακά, γιατί η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σιμιγδάλι. Θέλουμε ένα μείγμα σαν αραιό κέικ.
Ψύξη Πεντεσπάνι: Είναι πολύ σημαντικό το πεντεσπάνι να κρυώσει εντελώς πριν το σιροπιάσετε. Έτσι, θα απορροφήσει το σιρόπι καλύτερα και δεν θα λασπώσει.
Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό όταν το ρίχνετε στο κρύο γλυκό. Αυτός ο συνδυασμός θερμοκρασιών είναι το μυστικό για σωστό σιρόπιασμα.
Κρέμα: Όταν ετοιμάζετε την κρέμα, φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς, ειδικά όταν προσθέτετε το γάλα και όταν βρίσκεται στη φωτιά, για να μην σβολιάσει και να γίνει βελούδινη.
Μεμβράνη για την Κρέμα: Το να σκεπάσετε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της (ώστε να μην αφήνει αέρα), την προστατεύει από το να κάνει πέτσα καθώς κρυώνει.