Τούρτα Μους Σοκολάτας

Υλικά

Για το παντεσπανι σοκολάτας

40 γρ κακάο σε σκόνη
85 g βραστό νερό
40 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
4 μεγάλα αυγά
200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
70 γρ αλεύρι απλό

Απλό σιρόπι:
60 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ νερό
1 κσ κονιάκ

Για τη μους:
100 γρ μαύρη σοκολάτα 70% στερεά κακάο
100 γρ γλυκόπικρη σοκολάτα
150 γρ πλήρες γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κσ νερό
2 επίπεδα κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
500 ml κρέμα γαλακτος
30 γρ ζάχαρη άχνη

Για τη γκανάζ
200 γρ γλυκόπικρη σοκολάτα
200 γραμμάρια κρεμα γάλακτος
1 κσ κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Καραμελωμένα αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Φτιάξτε το παντεσπάνι:

Διαλύστε τη σκόνη κακάο σε βραστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 C αερα. Στρώνουμε τη βάση ενός ταψιού τσερκι 26 εκ. με λαδόκολλα.
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο (10 λεπτά στο μίξερ). Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.
Διπλώστε απαλά με μια σπάτουλα.
Προσθέστε περίπου ένα φλιτζάνι από το μείγμα των αυγών στο λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε απαλά.
Προσθέστε περίπου ένα φλιτζάνι από αυτό το μείγμα στο κακάο. Ανακατεύουμε και μετά το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Περάστε μια σπάτουλα γύρω από τις άκρες του ταψιού για να απελευθερώσετε το παντεσπάνι. Αναποδογυρίστε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Το παντεσπανι μπορεί να γίνει 24 ώρες νωρίτερα. Διατηρείται καλά τυλιγμένο στο ψυγείο.

Φτιάξτε το απλό σιρόπι: Βράστε τη ζάχαρη και το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ψύξτε τελείως.

Φτιάχνουμε τη μους:

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζελατίνη με νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα αντιθερμικό μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατεύουμε την ζελατίνη μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Ρίξτε γάλα πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο. Κρυώστε σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη να γίνουν μαλακές κορυφές. Διπλώνουμε μέσα τη κρύα σοκολάτα.

Συναρμολογήστε το κέικ:

Τοποθετήστε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος ενα τσερκι για κέικ με δαχτυλίδι 23 εκ.
Κόψτε το παντεσπανι σε δύο δίσκους. Βάλτε έναν δίσκο στη δαχτυλίδι του κέικ. Αλείφουμε παντού με το σιρόπι. Από πάνω ρίχνουμε τη μισή
μους. Πάνω μους με δεύτερο δίσκο. Αλείφουμε με σιρόπι. Ολοκληρώστε με το υπόλοιπη μους. Μεταφέρετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Φτιάξτε τη γκανάζ: Βάλτε τη σοκολάτα σε ένα αντιθερμικό μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε με τη σοκολάτα.
Αφήστε το να σταθεί και στη συνέχεια ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύουμε με μέλι και
κονιάκ. Κρυωστε μέχρι να έχει μια ρευστη συνοχή.
Περάστε ένα ζεστό μαχαίρι γύρω από το κέικ για να αφαιρέσετε το δαχτυλίδι του κέικ. Περιχύνουμε τη ganache πάνω από τη μους.
Διακοσμούμε με καραμελωμένα αμύγδαλα.

ΠΗΓΗ: https://cuisinovia.com/

Προηγούμενο άρθροΚλασικό Τιραμισου με παστεριωμένα αυγά; ή….. Τιραμισού Φράουλα χωρίς αυγά;
Επόμενο άρθροΣοκολατένιο Εκμέκ…είναι μαγικό (Vid)