Πολίτικο Θεσσαλονίκης

Υλικά

Για το κέικ:
Τα υγρά συστατικά
2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι
1 φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 και ½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τα ξηρά συστατικά:
2 και ½ φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχας

Για το σιρόπι:
2 και ½ φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Χυμός από ένα μικρό λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού ροδόνερο

Για την κρέμα:
4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
½ φλιτζάνι αραβόσιτο
1 και ½ φλιτζάνια ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
8 κρόκους αυγών
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές αλατισμένο βούτυρο
Γαρνιτούρα: αλεσμένη κανέλα

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.

Προετοιμάστε το κέικ:
Λιπάνετε ένα ταψί 33 x 22 εκ με ελαιόλαδο.
Συνδυάστε όλα τα υγρά συστατικά σε ένα μπολ ανάμειξης και χτυπήστε ελαφρά μέχρι
να ομογενοποιηθούν.
Χτυπήστε ελαφρά τα ξηρά συστατικά και προσθέστε τα στα υγρά συστατικά.
Χτυπάμε μαζί μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και
αφήστε το για 1 ώρα, έτσι ώστε οι κόκκοι σιμιγδάλι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν
το υγρό.
Φτιάξτε το σιρόπι συνδυάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια μικρή
κατσαρόλα. Ανακατέψτε και βράστε και μαγειρέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το ροδόνερο. Αφήστε το να κρυώσει.

Πολίτικο θεσσαλονικης

Ψήνουμε στην κεντρική σχάρα του φούρνου για 35-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει απο πάνω και μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο του κέικ βγαίνει καθαρή.
Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και τρυπηστε το με μια οδοντογλυφίδα.
Ρίξτε όλο το σιρόπι πάνω από το κέικ και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για να
αφήσει το κέικ να το απορροφήσει.
Αφήστε το κέικ στην άκρη για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου ή βάλτε το στο
ψυγείο (καλυμμένο με πλαστικό περιτύλιγμα) όλη τη νύχτα.

Κάντε την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα, αφήστε το γάλα και το αλάτι να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά.
Εν τω μεταξύ, συνδυάστε τη ζάχαρη, το κορν φλαουρ, την κρέμα γάλακτος και τους
κρόκους αυγού σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε ελαφρά μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να
γίνει παχύ και ανοιχτό κίτρινο μείγμα.
Αργά, ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα αυγών μία κουτάλα γεμάτη κάθε φορά ενώ χτυπάς.
Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνεχώς
μέχρι να πήξει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε βούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε καλά.
Σουρώστε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα.
Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Χτυπήστε ελαφρά την κρέμα για να την ελαφρύνετε και απλώστε το στην κορυφή του
κέικ.
Πασπαλίστε γενναιόδωρα την κορυφή του κέικ με αλεσμένη κανέλα.
Κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε με τσάι ή καφέ. Απολαμβάνω!

ΠΗΓΗ: https://www.dimitrasdishes.com/

Προηγούμενο άρθροΤο Γλυκό της Καρδιάς μας (Καρυδόπιτα)
Επόμενο άρθροΜαλακό κέικ μήλου, αρωματισμένο με φουντούκι και βανίλια