Πορτοκαλόπιτα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά. Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική, γιατί χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας και γιαούρτι, και γίνεται αφράτη και με ωραία υφή. Εγώ την φτιάχνω συχνά, ειδικά όταν έχω φύλλο που περίσσεψε. Πάμε να δούμε πώς την κάνω!
Υλικά:
450 γραμμάρια φύλλο κρούστας
250 γραμμάρια ηλιέλαιο
250 γραμμάρια ζάχαρη
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αυγά χτυπημένα
500 γραμμάρια γιαούρτι
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι)
20 γραμμάρια baking powder
Για το σιρόπι:
600 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
1 ξύλο κανέλας
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Για την τέλεια και αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, θα ψήσουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Για το σιρόπι
Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.
H Εκτέλεση είναι της κας Εύη εύη
(Η συνταγή είναι της Αργυρω Μπαρμπαρίγου)