Η Πρασοκιμαδόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι η επιτομή της παραδοσιακής ελληνικής πίτας. Ο συνδυασμός του ανάμεικτου κιμά, του γλυκού πράσου και των αρωματικών μπαχαρικών, τυλιγμένος σε τραγανό, αφράτο φύλλο, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο. Το χειροποίητο φύλλο μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά με τις σωστές οδηγίες, θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα γίνεται. Η Πρασοκιμαδόπιτα είναι ιδανική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το Χειροποίητο Φύλλο:

  • 600 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.)
  • 300 γρ. Νερό (περίπου, χλιαρό)
  • 2 κσ Ελαιόλαδο
  • 1 κγ Αλάτι
  • Λίγη Μαγιά ξηρή (περίπου 1/2 κγ, προαιρετικά)

Για τη Γέμιση:

  • 500 γρ. Κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι & χοιρινό)
  • 800 γρ. Πράσα (κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.)
  • 1 Μεγάλο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
  • 1 κσ Πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
  • 2 Αυγά (για τη γέμιση)
  • 1 κούπα Κασέρι ή Γραβιέρα τριμμένη (περίπου 150 γρ., προαιρετικά)
  • Λίγο Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Λίγη Ρίγανη
  • Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)

Για το Ψήσιμο:

  • 1 Αυγό (για την επάλειψη)
  • Ηλιέλαιο ή Καλαμποκέλαιο (για τα φύλλα)
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Λίγο Νερό (για το ράντισμα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία της Ζύμης (Φύλλου): Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά (αν χρησιμοποιήσουμε). Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.

2. Προετοιμασία της Γέμισης: Βάζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το χοντροκομμένο κρεμμύδι, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά του.

Προσθέτουμε τον πελτέ (αν βάλουμε), τα μαλακωμένα πράσα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ρίγανη και ανακατεύουμε σιγοβράζοντας, μέχρι να μείνουν **στεγνά** τα υλικά μας. Δε θέλουμε καθόλου υγρά στη γέμιση για την Πρασοκιμαδόπιτα.

Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Όταν είναι χλιαρός, προσθέτουμε τα 2 αυγά και το τριμμένο τυρί (κασέρι ή γραβιέρα) αν βάλουμε, και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση της Πρασοκιμαδόπιτας είναι έτοιμη.

3. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο: Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί διαστάσεων 40×30 εκ. Παίρνουμε τα μπαλάκια ζύμης και ανοίγουμε 10 λεπτά φύλλα (τα 5 για τη βάση και τα 5 για την κορυφή).

Βάζουμε 5 φύλλα κάτω, λαδώνοντας τα καλά με ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, κάθε ένα, κάθε φορά. Τοποθετούμε ομοιόμορφα τη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα, λαδωμένα όπως προείπα.

Χαράζουμε την πίτα μας στα κομμάτια που επιθυμούμε. Την αλείφουμε με το χτυπημένο 1 αυγό (για την επάλειψη), την ραντίζουμε με λίγο νερό (αυτό βοηθάει στο να γίνει τραγανή) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για **50-60 λεπτά**, εξαρτάται από το φούρνο σας, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε. Καλή Επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50-60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο τραγανό φύλλο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή ένα μείγμα ελαιόλαδου με λιωμένο βούτυρο.

Είναι πολύ σημαντικό η γέμιση να είναι **στεγνή** και **κρύα** πριν την βάλετε στα φύλλα, ώστε να μην πανιάσουν. Αν είναι ζεστή ή έχει υγρά, η Πρασοκιμαδόπιτα θα βγει μαλακή και όχι τραγανή. Δείτε κι άλλες συνταγές για πίτες.

Αν δεν θέλετε να κάνετε χειροποίητο φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο κρούστας ή χωριάτικο. Ωστόσο, η αυθεντική Πρασοκιμαδόπιτα είναι καλύτερη με το δικό σας φύλλο!


 

Σχετικές Συνταγές

Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Σπανακόπιτα Χωριάτικη

Κιμάς για Μακαρόνια με Βελούδινη Σάλτσα


Η Συνταγή είναι της κας τσιουκανη ελενη Σάκης