Το Ραβανί Βέροιας είναι ένα σιροπιαστό γλυκό που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την πλούσια γεύση του σιροπιού, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Η προσθήκη μαστίχας του δίνει έναν ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα. Εγώ το προτιμώ για τις γιορτινές μου περιστάσεις, γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Ραβανί Βέροιας

Mια συνταγή για ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά, το Ραβανί Βέροιας. Είναι ένα γλυκό με υπέροχη, αφράτη υφή, που αρωματίζεται υπέροχα από μαστίχα και βανίλια και έχει πλούσια γεύση. Εγώ το φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 1 hour 40 minutes
Total Time 2 hours 35 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για το ραβανί:

  • 5 Αυγά
  • 1 ποτήρι του νερού Ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού Αλεύρι
  • 1 ποτήρι του νερού Σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι του νερού Σπορέλαιο
  • 1 κεσεδάκι Γιαούρτι
  • 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
  • 1 Βανίλια
  • Δυο τρία δάκρυα Μαστίχα Χίου (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

  • 3 ποτήρια Νερό
  • 3 ποτήρια Ζάχαρη
  • Χυμό από 1/2 Λεμόνι
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 Γαρύφαλλα
  • 2 κ.σ. Βούτυρο (προαιρετικά)

Instructions

Χτυπάμε με μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 30 x 22 εκατοστά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε για περίπου 30 με 35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Η συνταγή αναφέρει ότι ψήθηκε για περίπου σαράντα λεπτά στον συγκεκριμένο φούρνο.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στο τέλος, προσθέτουμε στο σιρόπι δύο κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο (προαιρετικά), το οποίο ταιριάζει απόλυτα.

Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο μόλις είναι έτοιμο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι του πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Να σας γλυκάνω; Έγινε φανταστικό!

Η Συνταγή είναι της κας Afroditi Milou

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Ραβανί σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Μαστίχα: Η μαστίχα Χίου είναι προαιρετική, αλλά εγώ την έβαλα και πραγματικά απογειώνει τη γεύση του γλυκού.
  • Βούτυρο: Η προσθήκη βουτύρου στο σιρόπι δίνει μία απίστευτη γεύση και λάμψη. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
  • Σιρόπιασμα: Το μυστικό για ένα τέλειο σιροπιαστό γλυκό είναι το ραβανί να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.
  • Σερβίρισμα: Το ραβανί ταιριάζει απίστευτα με παγωτό, ειδικά παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή