Το ραβανί με ινδοκάρυδο  είναι ένα κλασικό σιροπιαστό γλυκό που αγαπάμε όλοι, και με αυτή την εκδοχή θα εντυπωσιάσετε τους πάντες. Πρόκειται για μία συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του ραβανί με την πλούσια γεύση της κρέμας και το άρωμα του ινδοκάρυδου, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αν είστε αρχάριοι στη ζαχαροπλαστική, μην ανησυχείτε, καθώς τα βήματα που ακολουθούν είναι απλά και κατανοητά.


Υλικά για το Ραβανί

  • 250 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 5 αυγά
  • 70 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Μία πρέζα αλάτι

Υλικά για το Σιρόπι

  • 750 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού

Υλικά για την Κρέμα

  • 1 κιλό γάλα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 βανίλια
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 50 γρ. ινδοκάρυδο

Εκτέλεση της Συνταγής

Χτυπάω το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη για 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.

Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους των αυγών, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού. Έχω χτυπήσει τα ασπράδια των αυγών με λίγο αλάτι σε μια απαλή μαρέγκα και τα προσθέτω στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, ρίχνω το μπέικιν πάουντερ, το ινδοκάρυδο και το σιμιγδάλι.

Τοποθετώ το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι μου και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μου, μέχρι να ροδίσει.

Για το σιρόπι, βράζω το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού μέχρι να δέσει. Σιροπιάζω το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει.

Για την κρέμα, ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτω το κορν φλάουρ και το αλεύρι, αφού τα έχω διαλύσει σε λίγο κρύο γάλα. Μόλις η κρέμα πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη βανίλια, το βούτυρο, τους κρόκους και το ινδοκάρυδο.

Μόλις η κρέμα κρυώσει, την τοποθετώ στο γλυκό μου και διακοσμώ με ινδοκάρυδο.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Αναμονή για να κρυώσει το γλυκό και η κρέμα
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (χωρίς την αναμονή)


Χρήσιμα Tips για το Ραβανί με Κρέμα

Για να γίνει το ραβανί σας ακόμα πιο αφράτο, τα αυγά, το βούτυρο και το γιαούρτι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Η μαρέγκα από τα ασπράδια δίνει μια απίστευτα ελαφριά υφή. Βεβαιωθείτε ότι την προσθέτετε στο τέλος και την ανακατεύετε απαλά.

Το σιρόπι και το γλυκό πρέπει να είναι και τα δύο καυτά όταν τα ενώνετε, για να το ρουφήξει σωστά το ραβανί με κρέμα.

Η συνταγή είναι της κας Tzeni Tzanaktsidou και η εκτέλεση της κας Ξένια Δάρρα