Έχετε δοκιμάσει ποτέ ρεβιθόπιτα; Αν όχι, ετοιμαστείτε να γευτείτε μια γαστρονομική εμπειρία που θα σας μαγέψει! Η συνταγή που σας παρουσιάζουμε σήμερα υπόσχεται να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τα ρεβίθια, μετατρέποντάς τα σε ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Η ρεβιθόπιτα, με τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη(Φαρινάτα), αποτελεί μια διαχρονική μαρτυρία της αξίας των οσπρίων ως πολύτιμη πηγή διατροφής. Η απλότητα της συνταγής της, με αλεύρι ρεβιθιού, νερό και άφθονο ελαιόλαδο, αποδεικνύει ότι η λιτή γεύση μπορεί να γίνει αξεπέραστη.

Υλικά (για ταψί 28/30 εκ.):

  • 150 γραμμάρια αλεύρι ρεβιθιού
  • 450 γραμμάρια νερό
  • 20 γραμμάρια αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 γραμμάρια αλάτι
  • Σπορέλαιο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε καλά το αλεύρι ρεβιθιού, το νερό, το αλάτι και το λάδι.
  2. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 5 ώρες.
  3. Μετά από 5 ώρες, προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C. Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί 28/30 εκ.
  4. Αφαιρέστε προσεκτικά την επάνω στρώση του μείγματος που έχει δημιουργηθεί από το λάδι και ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα στο λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήστε τη ρεβιθόπιτα για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  6. Βγάζετε τη ρεβιθόπιτα από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να γαρνίρετε τη ρεβιθόπιτα με τριμμένη φέτα ή κρεμμύδι σοταρισμένο με ελαιόλαδο.
  • Η ρεβιθόπιτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.
  • Μπορείτε να ζεστάνετε τα κομμάτια φαρινάτας στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων πριν τα σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρεβιθόπιτα

Ρεβιθόπιτα

Υλικά:

Αλεύρι ρεβιθιού: 150 g
Νερό: 500 ml
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: 6 κουταλιές της σούπας
Αλάτι: 10 g
Πιπέρι: όσο χρειάζεται

Διαδικασία:

Για να ετοιμάσετε την ρεβυθόπιτα, ρίξτε το αλεύρι ρεβιθιού σε ένα μπολ με νερό, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγετε το σχηματισμό σβώλων.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
Μετά τις τρεις ώρες, ανακατεύουμε καλά το υγρό μείγμα και προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο υπόλοιπο μείγμα. Αλείφουμε ένα τέλεια αντικολλητικό ταψί με 2 άφθονες κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα στο φούρνο μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε ακόμα ζεστή.

Είναι τέλεια

ΠΗΓΗ: Maria Grazia Di Meglio

Προηγούμενο άρθροMπιφτέκια στα κάρβουνα με κασέρι
Επόμενο άρθροΔροσερό Γλυκό Ψυγείου Σοκολάτα, Βανίλια, Φράουλα