Τα ρεβύθια φούρνου της κας Maria Intze είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά, γιατί με απλά υλικά καταφέρνω να δημιουργώ κάτι εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό. Μοιράστηκε λοιπον  μαζί μας τη συνταγή της για μελωμένα, ζουμερά ρεβύθια που λιώνουν στο στόμα και γεμίζουν το σπίτι με υπέροχα αρώματα. Χρησιμοποιώντας βραστερά όσπρια Φαρσάλων, έφτιαξε αυτό το φαγητό ζουμερό και απίστευτα νόστιμο.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Ρεβύθια Φούρνου Μελωμένα

Πιάτο με ζουμερά ρεβύθια φούρνου και ψιλοκομμένη πιπεριά
Από το βράδυ έβαλα τα ρεβύθια να μουσκέψουν, ανάλογα με τα άτομα που θα μαγειρέψετε.Την επόμενη μέρα τα έπλυνα καλά και τα έβαλα στη χύτρα να βράσουν.Μόλις βράστηκαν, τα χώρισα σε δύο ταψιά.Από τα ίδια ρεβύθια έφτιαξα δύο διαφορετικά φαγητά.Το ένα με μοσχαρίσιο κρέας και ζωμό.Το άλλο μόνο με τα ρεβύθια και τον ζωμό τους. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα δύο ταψιά, για να βγουν και τα δύο νόστιμα και μελωμένα, με τα ίδια υλικά.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours 15 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes

Ingredients

  • Ρεβύθια (ανάλογα με τα άτομα που θα σερβίρετε)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 κουταλιές σπιτική πάστα ντομάτας
  • 2 πατάτες κομμένες σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Αλάτι και λίγο πιπέρι
  • Κύμινο
  • Ρίγανη
  • Κόκκινη και καπνιστή πάπρικα
  • Μπόλικο ελαιόλαδο
  • Ζωμός από το βράσιμο των ρεβυθιών
  • Προαιρετικά: Μοσχαρίσιο κρέας για την κρεατοφαγική εκδοχή

Instructions

Ξεκινάω από το βράδυ και βάζω τα ρεβύθια να μουσκέψουν σε άφθονο νερό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί τα ρεβύθια χρειάζονται τουλάχιστον 8-12 ώρες για να μαλακώσουν σωστά. Επιπλέον, το μούλιασμα βοηθάει στην καλύτερη πέψη και μειώνει τον χρόνο βρασίματος. Την επόμενη μέρα, ξεπλένω προσεκτικά τα ρεβύθια κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες.

Βράσιμο

Στη συνέχεια, βάζω τα ρεβύθια στη χύτρα με άφθονο νερό και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Συνήθως χρειάζονται περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Προσέχω να μην πετάξω τον ζωμό, γιατί θα τον χρειαστώ αργότερα για να δώσω ακόμα περισσότερη γεύση στα ρεβύθια φούρνου. Μόλις βράσουν, τα στραγγίζω αλλά κρατάω τον ζωμό τους στην άκρη.

Προετοιμασία των Δύο Ταψιών

Τώρα έρχεται το πιο ωραίο κομμάτι της συνταγής. Από τα ίδια ρεβύθια αποφασίζω να φτιάξω δύο διαφορετικά φαγητά, γι' αυτό χωρίζω τα βρασμένα ρεβύθια σε δύο πυρέξ ταψιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βγουν και τα δύο νόστιμα και μελωμένα με τα ίδια υλικά. Το ένα ταψί θα το φτιάξω με μοσχαρίσιο κρέας και ζωμό για τους κρεατοφάγους της οικογένειας, ενώ το άλλο θα είναι μόνο με τα ρεβύθια και τον ζωμό τους, ιδανικό για νηστίσιμο φαγητό.

Και στα δύο ταψιά προσθέτω τα ίδια υλικά. Ξεκινάω με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια που θα δώσουν γλυκιά γεύση. Ακολουθεί το λιωμένο σκόρδο που προσθέτει υπέροχο άρωμα. Στη συνέχεια, βάζω την πάστα ντομάτας που θα δώσει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και την όξινη νότα. Συνεχίζω με τις πατάτες κομμένες σε καρεδάκια και την πιπεριά Φλωρίνης που προσθέτει μια υπέροχη γλυκιά γεύση.

Στο πρώτο ταψί προσθέτω και κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος που θα δώσουν επιπλέον πλούσια γεύση και πρωτεΐνη. Και στα δύο ταψιά αλατοπιπερώνω σύμφωνα με τη γεύση μου και προσθέτω το κύμινο, που είναι απαραίτητο για τα όσπρια γιατί βοηθάει στην πέψη και δίνει υπέροχο άρωμα. Ρίχνω επίσης ρίγανη, κόκκινη και καπνιστή πάπρικα που δίνουν βάθος στη γεύση. Τέλος, προσθέτω μπόλικο ελαιόλαδο που θα κάνει τα ρεβύθια μελωμένα και ζουμερά.

Ανάμειξη και Προσθήκη Ζωμού

Με ένα κουτάλι ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά μέσα σε κάθε ταψί, ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα οι γεύσεις. Έπειτα, σκεπάζω τα ρεβύθια με τον ζωμό από το βράσιμό τους, ίσα-ίσα να τα καλύψει. Ο ζωμός αυτός είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά και γεύση, γι' αυτό δεν τον πετάω ποτέ. Στο ταψί με το κρέας μπορώ να προσθέσω και λίγο περισσότερο ζωμό γιατί το κρέας θέλει περισσότερο υγρό. Αν δεν έχω αρκετό ζωμό, μπορώ να συμπληρώσω με λίγο ζεστό νερό.

Ψήσιμο στο Φούρνο

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, σκεπάζω καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο για να κρατήσω όλους τους χυμούς μέσα και να μην στεγνώσουν τα ρεβύθια. Βάζω το ταψί στο φούρνο και το αφήνω για περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το σπίτι αρχίζει να γεμίζει με υπέροχα αρώματα που ανοίγουν την όρεξη.

Τελικό Ψήσιμο χωρίς Κάλυμμα

Μετά την πρώτη ώρα, ξεσκεπάζω το ταψί αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο και το επιστρέφω στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Αυτό το τελευταίο βήμα είναι κρίσιμο, γιατί τα ρεβύθια φούρνου παίρνουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια και μελώνουν τέλεια. Τα βγάζω όταν έχουν αποκτήσει το χρώμα που μου αρέσει και όταν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά. Το αποτέλεσμα είναι ρεβύθια που λιώνουν στο στόμα και έχουν απίστευτη γεύση.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τα Τέλεια Ρεβύθια Φούρνου

  • Το Όσπριο: Χρησιμοποιήστε ρεβύθια που είναι γνωστό ότι βράζουν καλά, όπως τα όσπρια Φαρσάλων, για να εξασφαλίσετε ότι θα λιώσουν στο στόμα.
  • Το Κύμινο: Μην παραλείψετε το κύμινο! Εκτός από το άρωμα, βοηθάει πολύ για να μην νιώθουμε φουσκώματα στο έντερο.
  • Ο Ζωμός: Βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός είναι ζεστός όταν τον προσθέτετε, για να μην πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και καθυστερήσει το ψήσιμο.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: