Ριζότο με Μανιτάρια είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η κρεμώδης υφή του ριζότο, σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση των μανιταριών και της παρμεζάνας, το καθιστούν ένα πιάτο που θα λατρέψετε. Το Ριζότο με Μανιτάρια είναι απλό, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, παρά μόνο συνεχή επίβλεψη και ανακάτεμα, και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γεύμα που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
- 1 φλιτζάνι Ρύζι Arborio
- 2 φλιτζάνια Κοτόπουλο (ή ζωμός λαχανικών, ζεστός)
- 1/2 φλιτζάνι Λευκό κρασί (ή ζωμός)
- 3 κουταλιές της σούπας Βούτυρο (2 κ.σ. για το σοτάρισμα, 1 κ.σ. για το τέλος)
Για τα μανιτάρια και το άρωμα:
- 220 γρ. Μανιτάρια (φρέσκα), κομμένα σε φέτες
- 30 γρ. Αποξηραμένα μανιτάρια (και το νερό τους)
- 1 Κρεμμύδι, σε κύβους
- 2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού Θυμάρι, ψιλοκομμένο
Για την επικάλυψη και γεύση:
- 1/2 φλιτζ. Τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
- Αλάτι & Πιπέρι
- Προαιρετικά: Λίγο λάδι τρούφας
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1/2 φλιτζάνι μόλις βρασμένο νερό και αφήστε τα να καθίσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, κόψτε τα μανιτάρια και κρατήστε το νερό στην άκρη, καθώς θα το χρησιμοποιήσουμε στον ζωμό.
Εν τω μεταξύ, λειώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα φρέσκα μανιτάρια και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν την υγρασία τους, περίπου 10-15 λεπτά.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια, το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρετε μέχρι να αρωματιστεί το μείγμα, περίπου ένα λεπτό.
Προσθέστε το ρύζι Arborio και τσιγαρίστε το μέχρι να αρχίσει να γίνεται ημιδιαφανές, περίπου 1-3 λεπτά.
Προσθέστε το κρασί, ξύστε το κάτω μέρος της κατσαρόλας, ξύνοντας τα καφέ κομμάτια από τον πάτο της με ένα ξύλινο κουτάλι, ενώ το κρασί ανακατεύετε.
Ανακατέψτε το νερό μανιταριών που κρατήσαμε. Στη συνέχεια, προσθέστε τον ζεστό ζωμό (κοτόπουλου ή λαχανικών), 1/2 φλιτζάνι τη φορά.
Ανακατεύετε συνεχώς, περιμένοντας να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι πριν προσθέσετε την επόμενη ποσότητα. Αυτό είναι το μυστικό για το τέλειο κρεμώδες Ριζότο με Μανιτάρια.
Ανακατέψτε την 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το τυρί παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν στο ριζότο πριν προστεθεί το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα μπαχαρικά.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά (μούλιασμα μανιταριών)
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά (σοτάρισμα και προσθήκη ζωμού)
Συνολικός Χρόνος: 45-55 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει το Ριζότο με Μανιτάρια ακόμα πιο κρεμώδες, είναι ζωτικής σημασίας να προσθέτετε τον ζωμό ζεστό και να ανακατεύετε συνεχώς, 1/2 φλιτζάνι τη φορά. Δείτε κι άλλες συνταγές με ρύζι.
Επιλογή: Παραλείψτε τα αποξηραμένα μανιτάρια αν δεν μπορείτε να τα βρείτε. Εναλλακτικά, αντί να τα μουσκεύετε και να τα κόβετε, μπορείτε να τα αλέσετε σε σκόνη ενώ είναι στεγνά και προσθέστε τη σκόνη μαζί με το ζωμό για πιο έντονη γεύση μανιταριών.
Προαιρετικά: Πασπαλίστε με λίγο λάδι τρούφας στο τέλος, εάν θέλετε να κάνετε το πιάτο πιο Gourmet. Αυτό προσθέτει μια πολυτελή πινελιά. Δες ιδέες για εύκολες κύριες συνταγές.
Σχετικές Συνταγές
Ζυμαρικά με Μανιτάρια και Κρέμα Γάλακτος
Κοτόπουλο με Μανιτάρια σε Σάλτσα Μουστάρδας











