Αυτή η συνταγή για Ρολάκια με Γέμιση Μήλου είναι μια υπέροχη παραλλαγή της αγαπημένης μας μηλόπιτας, ιδανική για να αξιοποιήσετε τα περισσευούμενα φύλλα κρούστας. Η γέμιση με μήλο, καρύδια και μπαχαρικά είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο), ενώ η ζύμη κρούστας γίνεται τραγανή και χρυσαφένια στο ψήσιμο. Τα Ρολάκια με Γέμιση Μήλου είναι ένα ελαφρύ, εύκολο και πεντανόστιμο γλυκό, ιδανικό για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη γέμιση και τη ζύμη:
- 8 Φύλλα κρούστας
- 3 Μήλα (τριμμένα και καλά στραγγισμένα)
- 5 κσ Ζάχαρη (3 κσ για το σοτάρισμα και 2 κσ για το τέλος)
- 1/3 φλ. Σπορέλαιο (περίπου 80 ml)
- 1/2 κγ Γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κγ Κανέλα
- Λίγο Μοσχοκάρυδο (μια πρέζα)
- 1 Φλιτζάνι Καρύδια χοντροκομμένα (περίπου 100 γρ.)
- Ζουμί από το στράγγισμα των μήλων (για το άλειμμα)
- Επιπλέον Ζάχαρη (για πασπάλισμα)
- Επιπλέον Σπορέλαιο (ή λιωμένο βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία της Γέμισης: Σε ένα τηγάνι προσθέστε τα τριμμένα, καλά στραγγισμένα μήλα και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τις 3 κσ ζάχαρη να λιώσει και το 1/3 φλ. σπορέλαιο. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση (να ζεσταθεί πολύ καλά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και το βγάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ για να στραγγίσει.
Αφού στραγγίσει καλά (κρατάμε το ζουμί για το άλειμμα), μεταφέρουμε τη γέμιση σε πιάτο ή μπολ και προσθέτουμε το 1/2 κγ γαρύφαλλο τριμμένο, την 1 κγ κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια χοντροκομμένα και τις επιπλέον 2 κσ ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης για τα Ρολάκια με Γέμιση Μήλου. Αφήνουμε να κρυώσει.
Δημιουργία των Ρολών: Παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε (ή το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο/σπορέλαιο) κι έπειτα βάζουμε ένα ακόμη φύλλο κρούστας επάνω του.
Βάζουμε γέμιση κατά μήκος του διπλού φύλλου στην άκρη και το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι (ρολό). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση (θα φτιάξουμε συνολικά 4 διπλά ρολάκια).
Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα Ρολάκια με Γέμιση Μήλου σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο από το ζουμάκι που κρατήσαμε από το στράγγισμα των μήλων και πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Αφήστε τα ρολάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Γέμιση): 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά (1 ώρα)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για έξτρα άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση 1 κσ κονιάκ ή ρούμι, το οποίο θα εξατμιστεί κατά το σοτάρισμα.
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε λιωμένο βούτυρο αντί για σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων. Τα Ρολάκια με Γέμιση Μήλου γίνονται πιο νόστιμα όταν τα σερβίρετε ζεστά. Δείτε κι άλλες συνταγές με φύλλο κρούστας.
Είναι πολύ σημαντικό να στραγίσουμε καλά τα μήλα, ώστε να μην έχουν πολλά υγρά, γιατί θα νοτίσουν το φύλλο κατά το ψήσιμο.
Σχετικές Συνταγές









