Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Το Ρολό Παντεσπάνι με Φρούτα είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά! Είναι τόσο δροσερό, αφράτο και γεμάτο γεύση, που κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει. Με τις φρέσκες φράουλες, τα κεράσια και τα σμέουρα, γίνεται απλά ακαταμάχητο. Είναι το ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση, από ένα καθημερινό κέρασμα μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι.
Ρολό Παντεσπάνι με Φρούτα

Φτιάξτε ένα λαχταριστό Ρολό Παντεσπάνι με Φράουλες, Κεράσια και Σμέουρα! Αφράτο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα και φρέσκα φρούτα, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το θεϊκό Παντεσπάνι Ρολό με Φρούτα, θα χρειαστούμε τα εξής:
Για το παντεσπάνι:
- 6 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)
- 200 γρ. ζάχαρη (100 γρ. για τα ασπράδια, 100 γρ. για τους κρόκους)
- 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ (κοσκινισμένο)
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένο)
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
Για τη γέμιση και τη διακόσμηση:
- Φράουλες (πολύ λεπτές φέτες για την επένδυση του ρολού, και κομμένες σε μικρά κομμάτια για τη γέμιση)
- Κεράσια (κομμένα σε μικρά κομμάτια για τη γέμιση και ολόκληρα για τη διακόσμηση)
- Σμέουρα (κομμένα σε μικρά κομμάτια για τη γέμιση και ολόκληρα για τη διακόσμηση)
- Φύλλαμέντας (για διακόσμηση)
Για την κρέμα:
- 200 ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική (φυτική ή ζωική, με τουλάχιστον 35% λιπαρά), πολύ κρύα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου 120 γρ.) ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200 γρ. κρέμα τυριού Φιλαδέλφεια (ή άλλο κρεμώδες τυρί), κρύα
- 250 γρ. μασκαρπόνε, κρύο
Instructions
Πάμε τώρα βήμα-βήμα να φτιάξουμε αυτό το λαχταριστό Ρολό Παντεσπάνι με Φρούτα:
- Ετοιμάζω το παντεσπάνι:
Σε δύο ξεχωριστά μπολ, χωρίζω τους κρόκους και τα ασπράδια από τα 6 αυγά.
Στο μπολ με τα ασπράδια, προσθέτω τα 100 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάω με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα (σφιχτό «χιόνι»).
Στο μπολ με τους κρόκους, προσθέτω την 1 βανίλια και τα άλλα 100 γρ. ζάχαρη. Τα χτυπάω κι αυτά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Με μια σπάτουλα, ενσωματώνω προσεκτικά τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Αυτό βοηθάει να γίνει το παντεσπάνι πιο αφράτο.
Προσθέτω σταδιακά το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού στην αυγομαρέγκα, ανακατεύοντας πάλι απαλά με τη σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνω ένα μεγάλο ταψί (περίπου 30x40 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Απλώνω ομοιόμορφα τη ζύμη του παντεσπανιού στο ταψί και τη λειαίνω την επιφάνεια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) για περίπου 10 λεπτά. Το παντεσπάνι πρέπει να είναι χρυσαφένιο και ελαστικό στην αφή.
Μόλις βγει από τον φούρνο, αναποδογυρίζω αμέσως το έτοιμο παντεσπάνι πάνω σε μια καθαρή, ελαφρώς νωπή πετσέτα. Αφαιρώ προσεκτικά το χαρτί ψησίματος.
Ενώ είναι ακόμα ζεστό, τυλίγω το παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα σε ρολό και το αφήνω να κρυώσει εντελώς. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μην σπάσει αργότερα όταν το τυλίξουμε με την κρέμα. - Ετοιμάζω τα φρούτα:
Κόβω μερικές φράουλες σε πολύ λεπτές φέτες. Αυτές θα τις χρησιμοποιήσω για να καλύψω την εξωτερική επιφάνεια του ρολού.
Κόβω κεράσια, σμέουρα και φράουλες σε μικρά κομμάτια. Αυτά είναι για την πλούσια γέμιση του Παντεσπάνι Ρολό με Φρούτα. - Ετοιμάζω την κρέμα:
Σε ένα κρύο μπολ (ιδανικά το έχω αφήσει λίγο στο ψυγείο), χτυπάω την κρύα κρέμα γάλακτος με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω καλά το κρύο κρεμώδες τυρί Φιλαδέλφεια και το μασκαρπόνε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω σταδιακά το μείγμα τυριών στη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να διατηρηθεί η αφράτη υφή της κρέμας. - Συναρμολογώ το ρολό:
Ξετυλίγω προσεκτικά το κρύο πλέον παντεσπάνι από την πετσέτα.
Το απλώνω και το αλείφω ομοιόμορφα με όλη την κρέμα, φροντίζοντας να φτάσει μέχρι τις άκρες.
Πασπαλίζω πάνω στην κρέμα τα κομμένα φρούτα (κεράσια, σμέουρα, φράουλες).
Τυλίγω ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, προσεκτικά και σφιχτά.
Αλείφω όλο το ρολό απ' έξω με μια λεπτή στρώση κρέμας και το λειαίνω.
Τέλος, διακοσμώ το Παντεσπάνι Ρολό με Φρούτα κολλώντας τις λεπτές φέτες φράουλας στην εξωτερική του επιφάνεια, επικαλύπτοντας τη μία την άλλη.
Διακοσμώ την κορυφή με ολόκληρα κεράσια, σμέουρα και μερικά δροσερά φύλλα μέντας για ομορφιά και άρωμα.
Notes
Για να γίνει το Παντεσπάνι Ρολό με Φρούτα σας πραγματικά ακαταμάχητο, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου: Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χτυπηθούν καλύτερα και θα δώσουν ένα πιο αφράτο παντεσπάνι.
Κρύα κρέμα για σαντιγί: Η κρέμα γάλακτος, η κρέμα τυριού και το μασκαρπόνε πρέπει να είναι πολύ κρύα για να χτυπηθούν σωστά και να διατηρήσουν τη σφιχτή τους υφή.
Προσοχή στο ανακάτεμα: Όταν ενσωματώνετε τα υλικά, ειδικά τη μαρέγκα και το αλεύρι, ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα, για να μην χάσετε τον αέρα που έχετε βάλει στη ζύμη.
Τύλιγμα παντεσπανιού: Τυλίξτε το παντεσπάνι αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, όσο είναι ακόμα ζεστό. Έτσι, θα πάρει το σχήμα και δεν θα σπάσει αργότερα.