Τα Ροξάκια είναι ένα κλασικό γλυκό που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, με την υπέροχη μυρωδιά της κανέλας και του πορτοκαλιού. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει δύο διαφορετικές ζύμες, μία λευκή με ινδοκάρυδο και μία σοκολατένια με καρύδια, που τα κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερα. Εγώ τα φτιάχνω όταν θέλω κάτι γλυκό, σιροπιαστό και σπιτικό.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Ροξάκια: Η πιο αφράτη και νόστιμη συνταγή της νοικοκυράς!

Ένα ολόκληρο ταψί γεμάτο με σιροπιαστά Ροξάκια, με την τραγανή τους επιφάνεια να λάμπει από το σιρόπι

Tα πιο αγαπημένα μου γλυκά, τα Ροξάκια, αλλά με μια μικρή παραλλαγή στη γεύση και τα υλικά, που τα κάνει ακόμα πιο ξεχωριστά! Είναι αφράτα, σιροπιαστά και τόσο νόστιμα, που εξαφανίζονται από το ταψί σε χρόνο μηδέν. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και πάντα γίνονται ανάρπαστα!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα Ροξάκια, θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

  • 50 γρ. Μαγιά νωπή
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 Βανίλιες
  • 1 ποτήρι νερού χλιαρό Γάλα
  • 1 ποτήρι νερού χλιαρό Καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι νερού Φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 2 Αυγά
  • 1 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)

Για τη λευκή ζύμη:

  • 1/2 ποτήρι νερού Ινδοκάρυδο

Για τη ζύμη με κακάο:

  • 4 κ.σ. Κακάο
  • 1/2 ποτήρι νερού Καρύδια κομμένα
  • Γαρίφαλο (όσο θέλετε)
  • Κανέλα (όσο θέλετε)
  • Λίγο Καλαμποκέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 5 ποτήρια νερού Ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερού Νερό
  • 1 κ.σ. Μέλι
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα αφράτα Ροξάκια.

για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το χλιαρό γάλα, το χλιαρό καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ωραία και απαλή ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη στα δύο.

για τις ζύμες

Στη μία από τις δύο ζύμες προσθέτω το μισό ποτήρι ινδοκάρυδο και τη ζυμώνω. Στην άλλη ζύμη βάζω τέσσερις κουταλιές κακάο, μισό ποτήρι κομμένα καρύδια, γαρίφαλλο, κανέλα όσο θέλω και λίγο καλαμποκέλαιο. Ζυμώνω και αυτή τη ζύμη πολύ καλά. Αφήνω τις δύο ζύμες να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου.

για το τύλιγμα και το ψήσιμο

Αφού φουσκώσουν τα ζυμαράκια, τα κόβω και τα τυλίγω με τον γνωστό τρόπο των ροξακιών. Τα τοποθετώ σε ένα ταψί που έχω στρώσει λαδόκολλα. Ψήνω στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις, ίσα ίσα για να ροδίσουν ελαφρά, όχι πάρα πολύ, γιατί μετά δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

για το σιρόπι και τη συναρμολόγηση

Για το σιρόπι βάζω τα πέντε ποτήρια ζάχαρη με τα τέσσερα ποτήρια νερό και το μέλι. Τα βράζω για δέκα λεπτά και στο τέλος προσθέτω τον χυμό λεμονιού. Πρέπει το σιρόπι να είναι ζεστό και τα ροξάκια κρύα. Γυρίζω συχνά τα ροξάκια μέσα στο ταψί για να ρουφήξουν όμορφα το σιροπάκι τους και από τις δύο πλευρές.

Η Συνταγή είναι της κας Boula Mpeza

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Ροξάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Ψήσιμο: Μην τα παραψήσετε, γιατί θα γίνουν σκληρά και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
  • Σιρόπι: Να θυμάστε τον κανόνα: ζεστό σιρόπι σε κρύα ροξάκια. Έτσι, το σιρόπι απορροφάται τέλεια και γίνονται αφράτα και μελωμένα.
  • Ζύμη: Αν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική.
  • Αρώματα: Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα περισσότερη κανέλα και γαρίφαλλο, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε τη γεύση.
  • Σιροπάρισμα: Γυρίστε τα ροξάκια στο ταψί με το σιρόπι συχνά, για να σιροπιαστούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή