Τα ροξάκια με καρύδια είναι παραδοσιακά, διαχρονικά και αγαπημένα γλυκάκια που μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο. Είναι το ιδανικό κέρασμα για κάθε περίσταση και η γεύση τους θα σας θυμίσει παλιά, αγαπημένα χρόνια. Μια συνταγή που δεν χρειάζεται καμία παραποίηση!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ροξάκια με καρύδια
Με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, σκέφτηκα να θυμηθώ τα φανταστικά ροξάκια με καρύδια της κυρά-Βάσως, μιας υπέροχης γυναίκας που γνώρισα στην Έδεσσα. Ήταν τόσο φιλόξενη και με ζεστή καρδιά, και ένα απόγευμα με κέρασε αυτό το γλυκό που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Η συνταγή είναι ακριβώς όπως μου την έδωσε και από τότε τα φτιάχνω ανελλιπώς.
Ingredients
- Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 500-550 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 Αυγά
- 125 γρ. (μισή κούπα) Καλαμποκέλαιο
- 125 γρ. (μισή κούπα) Χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι Ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- 10 γρ. (1 φακελάκι) Μπέικιν πάουντερ
- 1 Βανίλια
- Μια πρέζα Αλάτι
- Ξύσμα από ένα μέτριο Λεμόνι ή Πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
- 3-4 κ.σ. Αλεσμένα καρύδια (όχι πολύ τριμμένα)
- 3 κ.σ. Κακάο
- 1 κ.γ. Κανέλα
- 1/2 κ.γ. Γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
- 650 γρ. Ζάχαρη
- 650 γρ. Νερό
- 1 κ.σ. Χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι Κανέλας
- 1 φλούδα Λεμονιού
Instructions
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τα αυγά και τα χτυπάω πολύ καλά. Προσθέτω σιγά σιγά το καλαμποκέλαιο, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύω με το σύρμα.
Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, ρίχνω και τη ζάχαρη και τα προσθέτω στο μεγάλο μπολ με τα αυγά και το καλαμποκέλαιο. Συνεχίζω ρίχνοντας μέσα στο μεγάλο μπολ το ένα τρίτο από την ποσότητα του αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύω πολύ καλά και συνεχίζω να χνω λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρω μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη.
Παίρνω λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της ζύμης και προσθέτω την κανέλα, το γαρίφαλλο, το κακάο και τα καρύδια. Ζυμώνω ώστε να ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνω τη σκούρα ζύμη. Τη χωρίζω στα δύο. Στη συνέχεια, χωρίζω και τη λευκή ζύμη στα δύο.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Παίρνω το πρώτο κομμάτι από τη λευκή ζύμη και ανοίγω φύλλο σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Με το ένα κομμάτι από τη σκούρα ζύμη, πλάθω ένα μπαστούνι στο ίδιο μέγεθος με την άσπρη ζύμη. Τοποθετώ στην άκρη της άσπρης ζύμης το μπαστούνι της σκούρας ζύμης και το τυλίγω σε ρολό κάνοντας δύο στροφές. Στη συνέχεια, με κοφτερό μαχαίρι κόβω το ρολό σε ροδέλες πάχους δύο εκατοστών, τις πατάω λίγο με το χέρι μου και τις τοποθετώ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίζω με την υπόλοιπη ζύμη κάνοντας την ίδια διαδικασία. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για είκοσι με τριάντα λεπτά περίπου.
Ενώ ψήνονται τα ροξάκια, ετοιμάζω το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζω για οκτώ με δέκα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το διατηρώ ζεστό. Μόλις βγάλω τα ροξάκια από τον φούρνο, τα αφήνω να σταθούν για πέντε λεπτά και τα περιχύνω με το ζεστό σιρόπι που έχω φτιάξει.
Καλή σας επιτυχία!
Η Συνταγή είναι από Μαγειρεύοντας με την marianna
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα ροξάκια με καρύδια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Ζύμη: Φρόντισε η ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή, ώστε τα ροξάκια να γίνουν αφράτα.
- Σιρόπι: Το μυστικό για να απορροφηθούν σωστά και να γίνουν ζουμερά είναι να περιχύσεις τα ζεστά ροξάκια με το ζεστό σιρόπι.
- Γέμιση: Ο συνδυασμός κανέλας και γαρίφαλου δίνει ένα υπέροχο, παραδοσιακό άρωμα.