Σαλάτα Νισουάζ

Μας έρχεται από τη Νότια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από τη Νίκαια (nicoise). Η νισουάζ είναι κλασσική σαλάτα της μεσογειακής κουζίνας που συνδυάζει πράσινη σαλάτα, λαχανικά, ψάρι κι αβγό στο ίδιο πιάτο, γεγονός που εκτός από πεντανόστιμη την κάνει κι ένα πλήρες γεύμα.

Υλικά για 2 άτομα:   

  • 1 κονσέρβα φιλέτο τόνου
  • 10 πατατούλες φρέσκες με τη φλούδα τους (καλά πλυμένες) ή 2 μέτριες πατάτες
  • 1 ματσάκι φασολάκια στρογγυλά
  • 2 αβγά βρασμένα όχι πολύ σφικτά
  • 1 ντομάτα σφιχτή και ώριμη κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 6-7 φύλλα μαρουλιού ή γαλλικής σαλάτας καλά πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα με τα δάχτυλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ή 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε λεπτές φέτες
  • 3-4 αντσούγιες (προαιρετικά)

Για τη βινεγκρέτ:

  • 2 αντσούγιες
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Πλένετε καλά τις πατατούλες και αφαιρείτε τις άκρες από τα φασολάκια. Αν χρησιμοποιήσετε κανονικές πατάτες τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μεγάλους κύβους. Τα βάζετε και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες χωρίς να διαλυθούν.
  2. Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ πολτοποιώντας σε μπλεντεράκι τις αντζούγιες με το σκόρδο, τη μουστάρδα, λίγο νερό και το ξύδι. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο και χτυπάτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Κόβετε τις πατατούλες στη μέση και τα φασολάκια σε πιο μικρά κομμάτια. Κρατάτε στην άκρη τα αβγά, το κρεμμύδι, τον τόνο και τις αντσούγιες. Μοιράζετε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ με τα φασολάκια και τις πατάτες. Προσθέτετε από λίγο βινεγκρέτ και ανακατεύετε.
  4. Στήνετε τη σαλάτα: Σε μια πιατέλα ή σε σαλατιέρα ρίχνετε σε εναλλάξ στρώσεις μαρούλι, μίγμα από πατάτες και φασολάκια. Τελειώνετε τη σαλάτα με τον τόνο, τα αβγά κομμένα στη μέση, το κρεμμύδι και τις αντζούγιες, αν χρησιμοποιήσετε.
  5. Προσθέτετε πιπέρι φρεσκοτριμμένο, περιχύνετε με λίγη βινεγκρέτ ακόμα και σερβίρετε αμέσως.

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Σταμούλου για την Συνταγή 
Προηγούμενο άρθροΣαλάτα εποχής με κολοκύθι
Επόμενο άρθροΓλυκό ψυγείου Oreo στο πι & Φι