Το Σαραγλί είναι ένα γλυκό με μακριά ιστορία και αγαπημένη θέση στο τραπέζι κάθε γιορτής. Η τέχνη του φύλλου που γίνεται τραγανό και απορροφά όλο το σιρόπι είναι το μυστικό της επιτυχίας. Εγώ το φτιάχνω πάντα με μεράκι και η μυρωδιά του γεμίζει όλο το σπίτι.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σαραγλί

Σαραγλί

Eνα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά, το Σαραγλί. Είναι ένα σιροπιαστό γλυκό με τραγανό φύλλο και πλούσια γεύση, που μοσχοβολάει βούτυρο και λεμόνι. Η συνταγή αυτή μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά σας υπόσχομαι ότι με τα σωστά βήματα θα πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

Prep Time 1 hour 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 2 hours 5 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο Σαραγλί, θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

  • 700 γρ. Αλεύρι (κατά προτίμηση για τσουρέκι)
  • 2 κ.σ. Βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • Πολύ λίγη ξερή Μαγιά
  • 1 κ.σ. Ξύδι
  • Περίπου 300 γρ. Χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη)

Για το άνοιγμα των φύλλων:

  • 200 γρ. Έλαιο (μισό λιωμένη φυτίνη, μισό ελαιόλαδο)
  • Νισεστέ (για το άνοιγμα)

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. Νερό
  • 500 γρ. Ζάχαρη
  • 1 κ.σ. Χυμός λεμονιού

Instructions

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μικρές μπάλες. Παίρνουμε πέντε μπάλες τη φορά και τις ανοίγουμε με τον πλάστη, τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη, με νισεστέ ενδιάμεσα για να μην κολλήσουν. Ανοίγουμε τα φύλλα όσο πιο λεπτά θέλουμε, χρησιμοποιώντας πάντα νισεστέ. Αφού τα ανοίξουμε, τα ξεκολλάμε μεταξύ τους, τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο με μια μικρή επικάλυψη, τα αλείφουμε με έλαιο, τα ρολάρουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί. Το πρώτο ρολάρισμα θα μοιάζει με σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί. Μπορείτε να σουρώσετε το φύλλο και με μια βέργα, αν και η συνταγή προτείνει να γίνει με το χέρι.

Ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Ενώ ψήνεται το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μόλις το σαραγλί βγει ζεστό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Tz

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σαραγλί σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Το φύλλο: Για να γίνει το φύλλο σας όσο πιο λεπτό γίνεται, χρησιμοποιήστε άφθονο νισεστέ ανάμεσα στις στρώσεις κατά το άνοιγμα.
  • Το έλαιο: Ο συνδυασμός φυτίνης με ελαιόλαδο είναι ιδανικός, γιατί η φυτίνη χαρίζει τραγανότητα και το ελαιόλαδο μοναδικό άρωμα.
  • Το σιρόπι: Είναι πολύ σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό, αλλιώς θα μαλακώσει.
  • Το σχήμα: Αντί για σαλιγκάρι, μπορείτε να σουρώσετε το φύλλο με μια βέργα και μετά να το τοποθετήσετε στο ταψί. Και με το χέρι, όμως, γίνεται τέλεια.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή