Τι πιο καλοκαιρινό, πιο νόστιμο και πιο υγιεινό; Εγώ τις λατρεύω, είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις και γίνονται πεντανόστιμες, τραγανές απ’ έξω και ζουμερές μέσα. Ειδικά με μια χωριάτικη σαλάτα και το λαδολέμονο που θα σας δείξω, είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.

Σαρδέλες Ψητές στο Γκριλ

Ψητές σαρδέλες τοποθετημένες σε δίσκο, έτοιμες για σερβίρισμα.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για ψητές σαρδέλες στο γκριλ με αρωματικό λαδολέμονο. Ιδανικό καλοκαιρινό πιάτο, γρήγορο και υγιεινό!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 25 minutes

Ingredients

  • 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες (χωρίς λέπια και εντόσθια)
  • Ελαιόλαδο (αρκετό για να τις λαδώσετε καλά)
  • Αλάτι
  • Για το Λαδολέμονο:
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Διπλάσια ποσότητα ελαιολάδου από το χυμό λεμονιού
  • Λίγη πάπρικα (όσο σας αρέσει)
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Λίγη ρίγανη

Instructions

┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊


    Καθάρισμα:
    Αφού καθαρίσω καλά τις σαρδέλες και τις ξεπλύνω, τις αφήνω λίγη ώρα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
    Τις βάζω σε ένα μπολ και ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου να πάει το λάδι παντού. Μετά τις αλατίζω.

    Στήσιμο:
    Παίρνω μια σχάρα με ποδαράκια και τοποθετώ τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να κολλάνε.
    Βάζω τη σχάρα μέσα σε ένα ταψί. Στο ταψί, έχω βάλει πρώτα μια λαδόκολλα βρεγμένη και καλά στραγγισμένη. Αυτό βοηθάει να μην καπνίζει ο φούρνος και να καθαρίζεται πιο εύκολα.

    Ψήσιμο:
    Βάζω το ταψί με τη σχάρα στο φούρνο, στην πάνω πάνω θέση, κάτω από το γκριλ. Αν ο φούρνος σας έχει ανεμιστήρα στο γκριλ, είναι ακόμα καλύτερα. Αφήνω την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή (περίπου 2-3 εκατοστά) για να φεύγουν οι υδρατμοί και να γίνονται πιο τραγανές.
    Ψήνω για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανές. Δεν χρειάζονται γύρισμα.

    Ενώ ψήνονται οι σαρδέλες, φτιάχνω το λαδολέμονο: Σε ένα ποτήρι, στύβω το λεμόνι. Ρίχνω ελαιόλαδο, διπλάσια ποσότητα από το χυμό λεμονιού. Προσθέτω λίγη πάπρικα, μια πρέζα αλάτι και ρίγανη. Χτυπάω καλά με ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα μέχρι να αφρατέψει.
    Σερβίρω τις ζεστές σαρδέλες με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα και το λαδολέμονο.

    Συνταγή: κας Ελινα Σκλαβου

Notes

Tips από εμένα:

  • Για το καθάρισμα: Ζητήστε από τον ψαρά να σας καθαρίσει τις σαρδέλες αν δεν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας.
  • Λαδόκολλα: Η βρεγμένη λαδόκολλα στο ταψί είναι ένα μυστικό για να μην κολλάνε τα λίπη και να μη γεμίζει ο φούρνος καπνούς.
  • Ψήσιμο: Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, οπότε παρακολουθήστε τις σαρδέλες σας για να μην καούν. Μόλις πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα, είναι έτοιμες!
  • Σερβίρισμα: Εκτός από χωριάτικη σαλάτα, οι σαρδέλες ταιριάζουν τέλεια και με βραστά χόρτα ή πατάτες.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή