Η Σεφουκλωτή είναι μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα από τη Νάξο, φτιαγμένη με σέσκουλα (σεφουκλα), ρύζι, σταφίδες και μυρωδικά. Η τραγανή ζύμη και η πλούσια γέμιση την καθιστούν ένα απολαυστικό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για κάθε περίσταση.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

4-5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:

1 κιλό σέσκουλα (σεφουκλα), καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
4 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Λίγο μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα, βρασμένο
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Γέμιση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα σέσκουλα, το μάραθο, τον άνηθο και τον μαϊντανό και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα σέσκουλα.
Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Ανακατέψτε το ρύζι, τις σταφίδες και το κρυωμένο μίγμα με τα σέσκουλα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίξτε το ένα μέρος της ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο και λαδώστε το ελαφρώς.
Στρώστε το φύλλο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.
Ανοίξτε το δεύτερο μέρος της ζύμης σε ένα φύλλο και καλύψτε τη γέμιση.
Κλείστε τις άκρες της ζύμης για να σφραγίσετε την πίτα.
Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας με ένα μαχαίρι σε κομμάτια.
Ραντίστε την πίτα με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι

Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.

H συνταγή είναι της κας Katerina Sergi

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με κρεμμύδια στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤυροπιτάρια Τηγανιτά