Σήμερα φτιάχνουμε το φανταστικό Σιμιτένιο Κουλούρι ένα ψωμί που είναι γεμάτο άρωμα από μαχλέπι και γλυκάνισο και έχει μια υπέροχη τραγανή κρούστα από σουσάμι, ενώ η καρδιά του παραμένει αφράτη! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα που τρώγεται σκέτο, αλλά γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό όταν το γεμίζουμε με λιωμένα τυριά, όπως μας δείχνει η αυθεντική συνταγή. Ετοιμάστε το για να συνοδεύσετε τον καφέ σας ή σαν ένα χορταστικό σνακ, αφού η γεύση του είναι απλά μοναδική!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σιμιτένιο Κουλούρι
Ετοιμάστε το αυθεντικό σιμιτένιο κουλούρι, ένα ψωμί με μαχλέπι και γλυκάνισο που γίνεται απίστευτα αφράτο και τραγανό χάρη στο ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για πρωινό ή σνακ, ειδικά όταν το γεμίζουμε με λιωμένα τυριά όπως μας δείχνει η παραδοσιακή συνταγή. Ακολουθήστε με για ένα ταξίδι γεύσης στη Μέση Ανατολή!
Ingredients
Για τη Ζύμη:
- 1 1/4 φλιτζάνι Νερό (χλιαρό)
- 1 κ.σ. Μαγιά στιγμής
- 3 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. Μαχλέπι (τριμμένο)
- 1 κ.γ. Γλυκάνισο (τριμμένο)
- 1/3 φλιτζάνι Ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. Αλάτι
- 2 φλιτζάνια Σουσάμι (για την επικάλυψη)
Για τη Γέμιση (προαιρετικά):
- Φέτα με τριμμένη μοτσαρέλα.
Instructions
Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε το αυθεντικό Σιμιτένιο Κουλούρι.
1. Προσθέτω το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. (είναι πολύ σημαντικό το νερό να είναι χλιαρό για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά).
2. Πασπαλίζω τη μαγιά πάνω από το χλιαρό νερό και αφήνω το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά.
3. Ρίχνω το τριμμένο μαχλέπι, τον τριμμένο γλυκάνισο, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ.
4. Προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Ζυμώνω το μείγμα με το χέρι για 7-8 λεπτά. η ζύμη είναι σκληρή, αλλά μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό για αυτό το ψωμί.
6. Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσει. (εναλλακτικά, το αφήνω όλο το βράδυ στο ψυγείο και το φέρνω σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες πριν το πλάσω).
7. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη ζυμώνω ελαφρά μέσα στο μπολ για να ξεφουσκώσει.
8. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, τα βάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα σκεπάζω με μια πετσέτα για να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
9. Βάζω το σουσάμι σε ένα πιάτο.
10. Μόλις φουσκώσουν ξανά, βουτάω κάθε μπαλάκι στο σουσάμι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλες οι πλευρές.
11. Με έναν πλάστη, ανοίγω κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό σχήμα πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
12. Τοποθετώ τα ψωμιά σε ένα σκούρο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
13. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 240-250 βαθμούς κελσίου (475 φαρενάιτ).
14. Ψήνω τα ψωμιά στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου για 4-5 λεπτά. (η ζύμη θα πρέπει να φουσκώσει ελαφρώς).
15. Στη συνέχεια, γυρίζω τον φούρνο στη λειτουργία γκριλ (αντιστάσεις) και ψήνω για 2 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
16. Μόλις ψηθούν, τα βγάζω και τα σκεπάζω με μια πετσέτα για να απορροφήσουν την υγρασία και να κρυώσουν.
17. Για να τα σερβίρω με τυρί, ανοίγω το Κουλούρι εγκαρσια στη μέση, το γεμίζω με τυρί και το ψήνω στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
Tips για το Τέλειο Σιμιτένιο Κουλούρι
- Η ζύμη: Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ, ζυμώστε με τον γάντζο για 5 λεπτά.
- Το ψήσιμο: Το ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία στην αρχή είναι αυτό που δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και την ελαφρά φουσκωμένη υφή του.
-
Επικάλυψη: Φροντίστε η επιφάνεια της ζύμης να είναι κολλώδης (αν χρειαστεί, πλάστε τη μπάλα ξανά) πριν τη βουτήξετε στο σουσάμι, ώστε να κολλήσει καλά.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: