Μία πίτα που μοσχοβολάει σκόρδο και μυρωδικά, τέλεια για να συνοδεύσει το φαγητό μας ή και σκέτη με μια σαλάτα.

Υλικά

Για τη ζύμη:

100ml χλιαρό γάλα
1 κουταλιά της σούπας μαγιά ξηρή
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο λιωμένο
Περίπου 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)

Για τη σάλτσα σκόρδου:

3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (ή δυόσμο)
Τριμμένο τυρί τσένταρ (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και το αυγό. Ζυμώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αρωματιστεί το λάδι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό.

Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία και λαδώνουμε ελαφρα. Αλείφουμε με τη σάλτσα σκόρδου και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Συμβουλές:

Ποικιλία τυριών: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα τυριά, όπως γραβιέρα, παρμεζάνα, φέτα ή ακόμα και ένα μείγμα από αυτά.
Άλλα αρώματα: Προσθέσε στην σάλτσα σκόρδου λίγο μπούκοβο, ρίγανη ή άλλα αποξηραμένα βότανα για μια διαφορετική γεύση.

ΠΗΓΗ