Τα σουτζουκάκια στο φούρνο είναι ένα κλασικό πιάτο της Σμυρναίικης κουζίνας, εδώ σε μια πιο ελαφριά εκδοχή, καθώς ψήνονται αντί να τηγανίζονται. Η πλούσια σάλτσα ντομάτας με το κύμινο και τον δυόσμο αγκαλιάζει τα αφράτα κεφτεδάκια, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό. Η συνταγή συνοδεύεται τέλεια από ένα νόστιμο ριζότο πιλάφι με λαχανικά.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τα Σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. – Κιμάς ανάμεικτος (χοιρινό-μοσχάρι)
  • 3-5 κουτ. σούπας – Λάδι (για τον κιμά)
  • 1 μέτριο – Κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού – Κύμινο
  • 7-8 – Φρυγανιές τριμμένες
  • 1 – Ντομάτα λιωμένη (στο μούλτι)
  • 2 – Σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
  • Λίγος – Δυόσμος ξερός ή φρέσκος
  • Λίγο – Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τη Σάλτσα:

  • 1 συσκευασία (περίπου 500 γρ.) – Χυμός ντομάτας (ή χυμός από 4 φρέσκιες ντομάτες)
  • 1/2 φλιτζάνι – Λάδι (για τη σάλτσα)
  • 1 – Δαφνόφυλλο
  • 1/2 κούπα – Νερό (περίπου)

Για το Ρύζι Πιλάφι (Συνοδευτικό):

  • 2 κούπες του τσαγιού – Ρύζι κίτρινο
  • 4 κούπες του τσαγιού – Νερό ζεστό
  • 1 – Καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 – Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 – Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας – Maggi νοστιμιά
  • 1/2 – Λεμόνι (χυμός)
  • Λίγο – Ελαιόλαδο
  • Λίγο – Αλάτι

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Σουτζουκακίων:

Σε ένα μεγάλο μπολ , βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια: τον κιμά , το λάδι (3-5 κουταλιές), το τριμμένο κρεμμύδι , το αλάτι , το πιπέρι , τη ρίγανη , το κύμινο , τις τριμμένες φρυγανιές , την λιωμένη ντομάτα , το σκόρδο και το δυόσμο .

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένας μαλακός και εύπλαστος κιμάς.

Πλάθουμε τον κιμά σε οβάλ σχήμα (σουτζουκάκια) και τα αραδιάζουμε προσωρινά σε έναν δίσκο.

Β. Ψήσιμο Σουτζουκακίων & Σάλτσα:

Σε ένα ταψάκι , βάζουμε περίπου μισό φλιτζάνι λάδι , τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και το δαφνόφυλλο .

Αραδιάζουμε πάνω τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε περίπου μισή κούπα νερό (ή όσο χρειάζεται για να καλύψει το 1/3 του ύψους τους).

Ψήνουμε τα σουτζουκάκια σε μέτριο φούρνο (περίπου 180°C ) και κατά τη διάρκεια ψησίματος τα γυρίζουμε 1-2 φορές για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Μόλις πιουν όλα τα υγρά και μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους είναι έτοιμα .

Γ. Ρύζι Πιλάφι στο Φούρνο (Συνοδευτικό):

Σε ένα άλλο ταψάκι , προσθέτουμε το ρύζι , τα ψιλοκομμένα λαχανικά ( καρότο , πιπεριές ), το ελαιόλαδο , το αλάτι , το Maggi νοστιμιά και το χυμό λεμονιού .

Προσθέτουμε τις 4 κούπες ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε παράλληλα με τα σουτζουκάκια (ή μετά) μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά και να μαλακώσει ( περίπου 25-30 λεπτά ).

Καλή απόλαυση!!!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος Σουτζουκακίων: Περίπου 50 – 60 λεπτά (στους 180°C)

Χρόνος Ψησίματος Ρυζιού: Περίπου 25 – 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για τα Καλύτερα Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Ζύμωμα: Το μυστικό των σουτζουκακίων είναι το καλό ζύμωμα και η αναλογία των μυρωδικών . Το κύμινο είναι απαραίτητο για την παραδοσιακή Σμυρνέικη γεύση.

Σκόρδο & Ντομάτα: Η προσθήκη του τριμμένου σκόρδου και της λιωμένης ντομάτας στον κιμά βοηθάει τα σουτζουκάκια να μείνουν αφράτα και ζουμερά κατά το ψήσιμο.

Σάλτσα: Η σάλτσα πρέπει να βράσει μέχρι να δέσει και να μείνει με το λάδι της. Γυρίζοντας τα σουτζουκάκια κατά το ψήσιμο, εξασφαλίζετε ότι θα σιγοβράσουν ομοιόμορφα μέσα στη σάλτσα.

Ρύζι Πιλάφι: Η αναλογία του ρυζιού προς το ζεστό νερό (1:2) είναι βασική για να γίνει το πιλάφι σπυρωτό . Η προσθήκη του χυμού λεμονιού και των λαχανικών ενισχύει τη γεύση.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κεφτεδάκια Φούρνου με Φέτα

Παραδοσιακό Παστίτσιο

Αφράτο Ριζότο Μανιταριών


 

Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη