Το Σουφλέ Κοτόπουλου με Πράσα είναι μία λίγο περίπλοκη και χρονοβόρα συνταγή με πολλές παρασκευές, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολη και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο, άρα είναι μία ιδανική επιλογή για τραπέζι, επειδή είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή και γίνεται ανάρπαστη, λοιπόν δεν λείπει ποτέ από τα δικά μου γιορτινά τραπέζια.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σουφλέ Κοτόπουλου με Πράσα
Φτιάξτε το υπέροχο Σουφλέ Κοτόπουλου με Πράσα, μία εντυπωσιακή και λαχταριστή συνταγή με μαλακό κοτόπουλο, πράσα, πατάτες και τυριά. Ιδανικό για τα γιορτινά σας τραπέζια.
Ingredients
- (Ταψί διαστάσεων 38 επί 26 εκατοστά)
- Οχτώ μπουτάκια κοτόπουλου (τα κοπανάκια για να είναι πολύ μαλακό το κρέας)
- 1 φύλλο δάφνης
- Κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 1/4 λεμονιού (μαζί με τη φλούδα του)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- Πράσα: Περίπου ενάμιση κιλό (το άσπρο μέρος)
- Κρεμμυδάκια φρέσκα: 6 τεμάχια
- Ξερά κρεμμύδια: 3 μέτρια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Ρίγανη
- 1 φλυτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
- Πατάτες: Ενάμιση με δύο κιλά περίπου
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 σκελίδα σκόρδου
- Τυριά διάφορα (παρμεζάνα, κέρρυγκοτ, κασσέρι, ή ό,τι σας αρέσει): 400 γραμμάρια
- Κρέμα γάλακτος: 250 γραμμάρια
- Ελαιόλαδο
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Instructions
Βράσιμο και Προετοιμασία του Κοτόπουλου.
Ξεκινάω από το κοτόπουλο. Καθαρίζω και πλένω τα μπουτάκια του κοτόπουλου. (Πολλές κυρίες μπορεί να έχετε δικά σας κοτόπουλα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο). Τα βάζω σε μία κατσαρόλα με νεράκι να βράσουν, και προσθέτω ένα φύλλο δάφνης, λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι, ένα τέταρτο του λεμονιού μαζί με τη φλούδα του και ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, καθώς και αλάτι. Το αφήνω να βράσει μέχρι να ψηθεί καλά, και όταν ψηθεί, το αφήνω να κρυώσει. Στη συνέχεια, το ξεκοκκαλίζω και το κόβω σε μικρά κομματάκια. Το αφήνω στην άκρη.
Προετοιμασία και Μαγείρεμα των Λαχανικών.
Περνάω στα πράσα. Καθαρίζω και πλένω καλά τα πράσα, τα ψιλοκόβω και τα αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Παράλληλα, καθαρίζω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ψιλοκόβω. Σε μία κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο, προσθέτω τα πράσα, τα κρεμμύδια και τα αφήνω να μαραθούν και να μαλακώσουν, ώστε να πιούν τα ζουμιά τους.
Ολοκλήρωση της Γέμισης.
Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν, προσθέτω και το κοτόπουλο και ανακατεύω πολύ καλά, ώστε να ενσωματωθούν τα πράσα με το κοτόπουλο. Σβήνω με το λευκό κρασί και δοκιμάζω για το αλάτι. Προσθέτω το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα στην άκρη. Εδώ προσέχω ιδιαίτερα, καθώς το μείγμα μου πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά, λοιπόν πρέπει να το αφήσω να πιει όλα τα ζουμάκια του.
Ετοιμασία των Πατατών και Σύνθεση του Σουφλέ.
Ετοιμάζω τις πατάτες. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λεπτές φέτες (ροδέλες). Τις βάζω σε μία κατσαρόλα, προσθέτω το ζωμό από το κοτόπουλο που είχα βράσει, και λίγο αλάτι. Τις βράζω για περίπου 8 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο, όχι να λιώσουν. Τώρα στήνω το Σουφλέ Κοτόπουλου με Πράσα. Στον πάτο του ταψιού μου τοποθετώ τις πατάτες τη μία δίπλα στην άλλη. Πασπαλίζω με λίγη ρίγανη και λίγο από τα τυριά. Απλώνω το μισό κοτόπουλο με το πράσο από πάνω, ρίχνω σε όλη την επιφάνεια τυριά, βάζω πάλι πατάτες, πασπαλίζω λίγη ρίγανη και τυριά. Απλώνω το υπόλοιπο κοτόπουλο με τα πράσα και τα υπόλοιπα τυριά σε όλη την επιφάνεια.
Ψήσιμο του Σουφλέ.
Μοιράζω τα τυριά σε τέσσερα μέρη, με αυτό που θα χρειαστώ για το τελείωμα να είναι περισσότερη ποσότητα. Στο τέλος ρίχνω και την κρέμα γάλακτος. Εγώ πάνω από τα τυριά βάζω και λίγο σουσάμι. Ψήνω στο φούρνο για περίπου 40 με 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Η Συνταγή είναι από την ομάδα Οι δημιουργίες της Τώνιας
Tips για το Σουφλέ Κοτόπουλου
- Κοτόπουλο: Η χρήση κοπανάκια εξασφαλίζει μαλακό κρέας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στήθος ή μπούτι χωρίς κόκαλο, αρκεί να το βράσετε.
- Ζωμός: Μην πετάξετε τον ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου, γιατί τον χρησιμοποιούμε για να βράσουμε τις πατάτες και δίνει πλούσια γεύση.
- Τυριά: Μοιράστε τα τυριά σε τέσσερα μέρη, με την περισσότερη ποσότητα να προορίζεται για την τελευταία στρώση, ώστε να σχηματιστεί ωραία κρούστα.
- Πράσα: Είναι πολύ σημαντικό το μείγμα του κοτόπουλου με τα πράσα να πιει όλα του τα υγρά, επειδή αλλιώς το σουφλέ θα νερουλιάσει.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











