Ζεστή και αναζωογονητική, η σούπα αυγολέμονο αποτελεί κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για όλες τις εποχές.

Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, η σούπα αυγολέμονο φτιάχνεται με απλά υλικά, όπως ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, αυγά, λεμόνι, ρύζι και αρωματικά.

Εύκολη στην προετοιμασία, η σούπα αυγολέμονο προσφέρεται ζεστή, ως ελαφρύ γεύμα ή ορεκτικό, και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα υγιεινό και γευστικό πιάτο.

Υλικά

6 φλιτζάνια ζωμό κότας
1/2 φλιτζάνι κριθαρακι ή ρύζι
Αλάτι για γεύση
4 αυγά χωρισμένα (κρόκους-ασπραδια)
Χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια
Λευκό πιπέρι για γεύση
Κοτόπουλο τριμμένο 1 στήθος
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ

Εκτέλεση

Αρχικά μαγειρέψτε το ρυζι σας μέχρι να μαλακώσει σε ζωμό κοτόπουλου.
Ξεχωρίστε το ρυζι από τον ζωμό στον οποίο θα προσθέσετε ξανά αργότερα.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια να σφίξουν σαν μαρέγκα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χρησιμοποιώ μπλέντερ χειρός.
Τώρα τα δύο ανακατεύονται θα πρέπει να είναι ένα κίτρινο μειγμα. Διαλύουμε το κορν φλαουερ σε χυμό λεμονιού.
Το κορν φλαουερ είναι προαιρετικό αν θέλετε πηχτή σούπα. Θα πάρετε και λίγο άμυλο από το κριθαρακι ή το ρύζι.

Ανακατεύουμε το κορν φλαουερ με το διαλυμένο λεμόνι και το προσθέτουμε στα αυγά.
Συνεχίστε να ανακατεύετε! Το επόμενο είναι το δύσκολο κομμάτι, προσθέστε το 1/4 του ζωμού στο μείγμα αυγολέμονο.
Μην σταματήσετε ποτέ να ανακατεύετε. Τώρα που έχει ζεσταθει ρίχνουμε πισω στον υπόλοιπο ζωμό.
Συνεχίστε να ανακατεύετε! Τώρα ξαναβάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να βράσει για 1 λεπτό.
Προσθέστε λευκό πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.
Στη συνέχεια, προσθέστε ξανά το τυζι και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί. Αυτή η σούπα είναι επίσης μια σπιτική θεραπεία για τη θεραπεία ενός κοινού κρυολογήματος.
Υπέροχο πιάτο!

Καλη απόλαυση!

Η Συνταγή είναι από το Michael Achkar

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μοσχαροσούπα

Η μοσχαρόσουπα  είναι ένα πιάτο που ζεσταίνει την ψυχή και θρέφει το σώμα. Η πλούσια γεύση του ζωμού, η βελούδινη υφή του κρέατος και η αρμονία των λαχανικών συνθέτουν μια εμπειρία γεμάτη θαλπωρή και νοστιμιά.

Η μυρωδιά:

Από την πρώτη στιγμή που ανοίγει η χύτρα, η γλυκιά μυρωδιά του βρασμένου κρέατος, των λαχανικών και των μυρωδικών πλημμυρίζει τον χώρο. Ο αχνός ατμός που υψώνεται φέρνει μαζί του υποσχέσεις για ζεστασιά και γευστική απόλαυση.

Η γεύση:

Κάθε κουταλιά της σούπας αγγίζει τον ουρανίσκο με μια ζεστή αγκαλιά. Ο ζωμός, χυμός από ώρες βρασίματος, έχει μια πληθωρική γεύση που ισορροπεί ιδανικά με το τρυφερό κρέας. Τα λαχανικά, μαγειρεμένα μέχρι να μαλακώσουν, προσφέρουν μια γλυκιά πινελιά και μια ευχάριστη υφή.

Η θρεπτική αξία:

Η μοσχαρόσουπα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Το κρέας μοσχαριού αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενώ τα λαχανικά προσφέρουν απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Συνοψίζοντας:

Η μοσχαρόσουπα με κρέας μοσχαριού είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την υψηλή θρεπτική αξία με την ασύγκριτη γεύση. Είναι ιδανικό για τις κρύες ημέρες, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλουμε να νιώσουμε την ζεστασιά και την αγάπη που προσφέρει ένα σπιτικό φαγητό.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (λάπα ή σπάλα)
  • 4-5 πατάτες μέτριες
  • 2 καρότα
  • 1 στέλεχος σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 10 φλιτζάνια νερό
  • (Προαιρετικά) 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά το μοσχάρι και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε το σέλινο και τα καρότα ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
  6. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  7. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι.
  8. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες.
  9. (Προαιρετικά) Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  10. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη σούπα, όπως πράσο, γλυκοπατάτα ή κολοκυθάκι.
  • Αν θέλετε η σούπα σας να έχει πιο πηχτή υφή, μπορείτε να λιώσετε μερικές από τις πατάτες με ένα πιρούνι.
  • Μπορείτε να σερβίρετε τη σούπα με φρυγανιά ή ψωμί.

Καλή όρεξη!

PHOTO: Ελένη Παπατσάνη

Προηγούμενο άρθροΈνα «τεμπέλικο γλυκό» σε 20 λεπτά!
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια με γιαούρτι…είναι πεντανόστιμα