Υλικά

 

4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 μεσαία καρότα, σε κύβους
2 μεσαία σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 στέλεχος σέλινου, σε φέτες
2 φλιτζάνια πρόσθετα λαχανικά της επιλογής σας (όπως κόκκινο πιπέρι, λάχανο, σπαράγγια, μανιτάρια, μάραθο ή μπιζέλια), σε κομματάκια
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικό)
1 πρέζα αποξηραμένο θυμάρι (προαιρετικό)
1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικό)
4 φλιτζάνια  ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή νερό
450 γρ πατάτες, σε κύβους

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή θερμότητα μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, περίπου 5 λεπτά.
2. Προσθέστε τα καρότα και το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το σκόρδο να είναι αρωματικό, περίπου 2 λεπτά.

3. Προσθέστε το σέλινο και, αν χρησιμοποιείτε, κάθε λαχανικό (όπως το λάχανο και το μάραθο) και το φύλλο δάφνης και το θυμάρι.
Ρίξτε και πάλι αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για επιπλέον 5 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το κρασί ή το βερμούτ (για κάποια οξύτητα) και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί το αλκοόλ κατά περίπου μισό, περίπου 2 λεπτά.
4. Προσθέστε το ζωμό, τις πατάτες και τα λαχανικά αυτα που γίνονται γρηγορότερα (όπως τα σπαράγγια και τα μπιζέλια). Αφήστε τη σούπα να έρθει σε βράση, στη συνέχεια,
μειώστε τη φωτιά χαμηλά και σιγοβράστε ελαφρά, ξεσκέπαστα, έως ότου οι πατάτες μπορούν εύκολα να τρυπηθούν με ένα πιρούνι, περίπου 15 με 25 λεπτά.
Ρίξτε επιπλέον αλάτι και πιπέρι, όπως απαιτείται.

Προηγούμενο άρθροΕνα Υπέροχο Τυραμισού με στυλ
Επόμενο άρθροCheesecake με πραλινα..Το πρώτο γλυκό για το 2020