Ξινός Τραχανάς είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η σούπα Ξινός Τραχανάς από τις Μηλιές Πηλίου είναι ένα παραδοσιακό, θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ξινή του γεύση, σε συνδυασμό με τη φέτα, δημιουργεί ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
- 2 φλυτζάνια Ξινός Τραχανάς
- 6-8 ποτήρια Νερό
- 1/2 κύβο Λαχανικών
- 2 μικρές Ντοματούλες τριμμένες
- Λίγο Λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Τριμμένη Φέτα
- Πιπέρι (επιπλέον)
Για την επικάλυψη:
- Δεν υπάρχει (προαιρετικά, άλμη από φέτα).
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Βράζουμε μία κατσαρόλα με νερό σε μέση – υψηλή θερμοκρασία.
Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε τον τραχανά και τα υπόλοιπα υλικά: τον 1/2 κύβο λαχανικών, τις 2 τριμμένες ντοματούλες, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν η σούπα πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γίνει το φαγητό.
Όταν σερβίρουμε τον Ξινός Τραχανάς, ρίχνουμε κομματάκια φέτα και επιπλέον πιπέρι. Καλή όρεξη!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά (μέχρι να πήξει)
Συνολικός Χρόνος: 20-25 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Δεν υπάρχουν.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το μυστικό για τον τέλειο Ξινός Τραχανάς είναι να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει, ώστε να μην κολλήσει στον πάτο. Δείτε κι άλλες σούπες χειμωνιάτικες για έμπνευση.
Εάν έχετε φέτα σπιτική, ρίξτε λίγη άλμη (μειώνοντας βέβαια το αλάτι). Η άλμη, από το βαρέλι, όταν κάνουμε τυρί σπιτικό περιέχει υψηλά ποσοστά βούτυρου και γάλακτος και είναι αρκετά εύγευστη.
Για πιο πλούσια γεύση, αντί για νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πρόβειο βούτυρο στο τέλος, πριν το σερβίρισμα.











